1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Çin Yine Katliama Başladı: 20 Uygur Öldü
Çin Yine Katliama Başladı: 20 Uygur Öldü

Çin Yine Katliama Başladı: 20 Uygur Öldü

Dün Doğu Türkistan'da bir karakola yapılan baskından sonra Çin'in en az 20 Uygur Türkünü öldürdüğü bildirildi.

19 Temmuz 2011 Salı 18:17A+A-

Dün Doğu Türkistan'da bir karakola yapılan baskından sonra Çin'in en az 20 Uygur Türkünü öldürdüğü bildirildi.

Dünya Uygur Kongresi tarafından Almanya'da yapılan açıklamada 14'ü dövülerek, 6'sı vurularak olmak üzere 20 Uygur'un öldürüldüğü ve polisin "barışçı" protestoya ateş açtığı sırada 70 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı sözcüsü Vu Heping, "saldırganlardan ikisinin Doğu Türkistan İslami Hareketi tarafından yönlendirilen ve 2010'da polis tarafından çökertilen bir gruba mensup olduklarını" iddia etti.

Bölgenin enformasyon ofisi başkanı Hou Hanmin ise "bunun organize bir terör saldırısı olduğunu" savundu. Bölgede güvenlik güçlerinin alarm durumuna geçtiği ve Hotan'a terörle mücadele ekibi yollandığı bildirildi.

Hotan'ın 300 bin kişilik nüfusunun yüzde 90'ından fazlasını Uygurlar oluşturuyor.

Bir grubun dün şehrin alışveriş merkezi olan Naarburg caddesindeki karakola düzenlediği saldırıda en az dört kişinin öldüğü bildirilmişti.

Bölgedeki yetkililer, grubun 8 kişiyi rehin aldığını ve çıkan çatışmada ikisi rehine, biri paramiliter polis ve biri bekçi olmak üzere dört kişinin öldüğünü açıkladı. Yetkililer, saldıran gruptan bazı kişilerin öldürüldüğünü belirtirken, kaçının öldüğü hakkında bilgi vermedi.

China Daily gazetesi Uygur Özerk Bölgesi'nin propaganda bölümü yetkililerinden Yang Guoçiang'ın telefonla alınan demecinde, "bir grup Uygur isyancının karakola saldırdığını" söylediğini aktardı. Yetkili, saldırıyı üstlenen grup olmadığını belirterek, "bunun uzun süredir planlanan bir saldırı olduğunu" ileri sürdü. (Dünya Bülteni) 

HABERE YORUM KAT