1. HABERLER

  2. HABER

  3. CIA’in Talep Ettiği Ghait, Serbest Bırakıldı
CIA’in Talep Ettiği Ghait, Serbest Bırakıldı

CIA’in Talep Ettiği Ghait, Serbest Bırakıldı

CIA tarafından en çok arananlar listesinde olan Süleyman Abu Ghaiht Türkiye’de herhangi bir eyleme karışmadığı nedeniyle serbest bırakıldı.

02 Şubat 2013 Cumartesi 16:43A+A-

 

 

ABD tarafından dünyada en çok arananlar listesinde en ön sıralarda yer alan El Kaide örgütünün 2 numaralı ismi ve örgütün sözcüsü olduğu iddia edilen Abu Ghaiht Ankara’da başka bir kimlikle kaldığı otelde gözaltına alındı. Türkiye’de herhangi bir suça bulaşmayan Ghaiht, mahkemece serbest bırakıldı.

CIA’ın en çok aranalar listesinde üst sıralarda yer alan El Kaide’nin sözcüsü ve 2 numaralı ismi olduğu iddia edilen Süleyman Abu Ghaiht Ankara’da yakalandı. Geçtiğimiz yıl Kuveyt vatandaşlığından çıkarılan Ghaiht’in, İran sınırından Türkiye’ye girdiği belirlendi. Türkiye’de herhangi bir suç işlemediği için çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılan Ghaiht, sınırdışı edilmek üzere Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne teslim edilirken CIA’in sorgulamak için girişimler başlattığı öğrenildi.

11 Eylül saldırısının ardından örgüt adına açıklama için çıktığı El Cezire’nin yayınlarından başka izine rastlanamayan Süleyman Abu Ghaiht geçtiğimiz hafta Başkent’te yakalandı. MİT’in istihbaratı üzerine terörle mücadele birimleri tarafından sahte pasaportla kaldığı otelde yakalanan Ghaiht, emniyette iki gün süren sorgusunun ardından mahkemeye çıkarıldı. Türkiye’de her hangi bir suç işlemediği için yalnızca sınır ihlali suçundan yargılanan Ghaiht, sınır dışı edilmek üzere serbest bırakıldı.

Kuveyt vatandaşlığından çıkarıldığı için iade edilecek ülkesi olmayan Ghaiht’in, Türkiye’ye giriş yaptığı ülke olan İran’a teslim edilmesi için girişimler başlatıldı. Öte yandan Suleyman Abu Ghaiht’in yakalandığının İnterpol’e bildirilmesinin ardından ABD Ankara Büyükelçiliği’nden bir ekibin Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne sorguya katılmak üzere geldiği öğrenildi. Bu isteğin geri çevrilmesi üzerine devreye giren CIA’in, Ghaiht’i Amerika’ya götürmek için diplomatik girişimler başlattığı belirtiliyor.

Zafer Kütük / STAR

HABERE YORUM KAT

1 Yorum