1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. CIA Şefinden Darbe Sorusuna 'Kaçamak' Cevap
CIA Şefinden Darbe Sorusuna 'Kaçamak' Cevap

CIA Şefinden Darbe Sorusuna 'Kaçamak' Cevap

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA Başkanı John Brennan, darbe girişiminden haberdar olduklarıyla ilgili soruya kaçamak cevap verdi.

21 Temmuz 2016 Perşembe 13:44A+A-

15 Temmuz'daki başarısız darbe girişimindeki ABD'nin rolü, bilhassa Türk ve Rus basınında tartışılmaya devam ediyor. ABD'li yetkililerse, sık sık Amerikan basınına 'darbe girişimindeki rollerini' reddeden açıklamalar yapıyorlar. Darbeyi bildiği söylenen ve eski bir dışişleri yetkili tarafından da açıkça suçlanan CIA Başkanı John Brennan'a da dün bir istihbarat toplantısında darbeyi bilip bilmedikleri soruldu. Brennan bu soruya kaçamak bir cevap verdi: "Erdoğan karşıtlığından haberdardık."

Dünya Bülteni sitesinin aktardığına göre dün İstihbarat ve Ulusal Güvenlik İttifakı toplantısına katılan John Brennan, Türkiye'deki darbe girişiminden haberdar oldunuz mu, sorusuna "Erdoğan karşıtlığından haberdardık. Darbe gibi durumlar söz konusu olduğunda ilk önce yapmanız gereken şey, gerçekleri tespit etmek ve ona göre hareket etmek. Ancak çoğu zaman çok bilgi geliyor. Ve söylentilerde doğruları ayırt etmek oldukça zor oluyor" karşılığını verdi.

The WSJ'nin haberine göre, Brennan, aynı toplantıda, "Son birkaç yıldır Türkiye'de siyaset sahnesinde önemli şeyler yaşanıyor. Erdoğan gün geçtikçe gücünü konsolide ediyor ve otoriterleşiyor. Darbe girişimi sonrası Türkiye'de gerilmeler yaşanacak" ifadesini de kullandı.

"DARBEDE CIA PARMAĞI VAR"

ABD eski Dışişleri Bakanı Colin Powell’in Özel Kalem Müdürü Lawrence Wilkerson, CIA Direktörü John Brennan’ın Türkiye’deki başarısız darbe girişiminde rolü olduğunu söylemişti.

Wilkerson, 15 Temmuz akşamı başlayan ve 16 Temmuz sabahı bastırılan darbe girişimine ilişkin ilginç bir iddia ortaya atarak, “Bence John Brennan ve diğerlerinin Türkiye’de neler olup bittiğinden haberdar olduklarına şüphe yok” diyen Wilkerson, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ya buna karşı tavsiyelerde bulundu, ki bu zaman zaman olur, ya zorla etki etmek için sürecin tam ortasında ya da ikisinin arasında bir yerde.” ifadesini kullanmıştı.

ABD’nin çıkarlarına ‘düşman’ olarak gördüğü hükümetleri değiştirmek için siyasi ya da askeri araçları kullandığının altını çizen Wilkerson, “Bizim yaptığımız gibi gizli operasyonları adet haline getirdiğinizde, bizim gibi bir kez ‘Yeni Roma’ olduğunuzda bunun olmadığını düşünmeyin; kaçınılmaz şekilde bu operasyonlara yakalanıyorsunuz” demişti.

Wilkerson ayrıca, eski ABD Başkanı Donald Reagan döneminde CIA’in 58 gizli operasyon gerçekleştirdiğini hatırlatmıştı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum