1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Cezayir’in Yeni Meclis Başkanı Süleyman Şinnin
Cezayir’in Yeni Meclis Başkanı Süleyman Şinnin

Cezayir’in Yeni Meclis Başkanı Süleyman Şinnin

İktidarı elinde bulunduran UKC ve Ulusal Demokratik Birlik partilerine mensup altı kişinin Ulusal Meclis başkanlığı adaylığından çekilmeleri üzerine tek aday olarak İslami kesimi temsil eden Süleyman Şinnin kaldı ve böylece Meclis başkanlığına o seçildi.

12 Temmuz 2019 Cuma 13:47A+A-

Ahmet Varol, Yeni Akit’te yayımlanan yazısında, Cezayir’de ilk kez İslami yaklaşımlı siyasi anlayışa sahip olan bir milletvekilinin meclis başkanlığına seçilmesini yorumluyor.

Cezayir’in yeni meclis başkanı

Cezayir’de halktan gelen tepkilerin devam etmesi sebebiyle ülkenin parlamentosu durumundaki Ulusal Halk Meclisi’nin Başkanı Muaz Buşarib’in 2 Temmuz tarihinde istifa etmesi sebebiyle 10 Temmuz Çarşamba akşamı yeni Meclis Başkanı’nın belirlenmesi için seçim yapıldı. İktidarı elinde bulunduran Ulusal Kurtuluş Cephesi ve Ulusal Demokratik Birlik partilerine mensup altı kişinin Ulusal Meclis başkanlığı adaylıklarından çekilmeleri üzerine tek aday olarak İslami kesimi temsil eden Süleyman Şinnin kaldı ve böylece Meclis başkanlığına o seçildi. Böylece Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde ilk kez İslami yaklaşımlı siyasi anlayışa sahip olan bir milletvekili Meclis başkanlığına seçilmiş oldu. Aynı zamanda ülkede ilk kez iktidar partisinden değil muhalefetten olan bir milletvekili Meclis başkanlığına seçilmiş oldu. 

Yeni Meclis Başkanı kendisinin seçilmesinin önemli bir demokratik adım olduğunu dile getirdi. 

Yeni Meclis Başkanı Süleyman Şinnin kendisinin başkanlığa seçilmesi için düzenlenen oturumun ülkenin oldukça zor bir süreçten geçtiği dönemde gerçekleştirildiğini ve sadece bir tek siyasi grubun ülkeyi şu an yaşadığı problemlerden çıkarmasının mümkün olmadığını dile getirdi. 

Cezayir’de yeni Meclis başkanlığına seçilen Şinnin, Müslüman Kardeşler cemaatinin bu ülkedeki kanadını temsil eden siyasi oluşumlardan olan Ulusal Yapı Hareketi’ne mensup. Bu hareket de Adalet ve Kalkınma İttifakı’nın bir parçası. 

Süleyman Şinnin gazeteci ve yazar. Siyasi alanda da önemli faaliyetlerde bulunmuş biri. Muhtelif siyasi yapılanmaların öncüleri ve kurucuları arasında yer almış aktif bir isim. Müslüman Kardeşler cemaatinin Cezayir kanadının liderliğini yapan ve 19 Haziran 2003 tarihinde vefat eden Mahfuz Nahnah’a yakın isimlerden. Hatta Nahnah’ın özel yazarı olarak tanımlanıyor. Onun siyasi görüşlerinin kamuoyuna yansıtılmasında önemli rolü olmuş biri. Ancak Nahnah’ın vefatından on yıl sonra yani 2013 yılında bazı arkadaşlarıyla birlikte onun liderliğini yapmış olduğu siyasi partiden ayrı olarak Ulusal Yapı Hareketi’nin kuruluşunu gerçekleştiriyor. Nahnah, önce İslami Toplum Partisi adıyla kurulan sonra adını Toplumsal Barış Hareketi olarak değiştiren siyasi partinin genel başkanlığını yapmıştı. 

Cezayir parlamentosunun yeni başkanlığına seçilmiş olan Süleyman Şinnin aynı zamanda “Kudüs İçin Parlamenterler” hareketinin mensuplarından. Bu hareketin parlamenterler düzeyinde Kudüs davasının savunulması ve dünya kamuoyunun gündeminde tutulması konusunda önemli çalışmaları oldu. 

Şinnin, Özgür Öğrenciler Genel Birliği’nin de kurucuları arasında yer almış. 

Cezayir’de 22 Şubat 2019’da başlatılan halk hareketinin öncülüğünü yapanlardan biri. Dolayısıyla onun parlamento başkanlığına seçilmesi bu hareketin liderlerinden bir kişinin parlamento başkanlığına seçilmesi anlamına geliyor. Bu da söz konusu halk hareketinin kademeli bir şekilde yönetimde aktif olarak etkisini göstermeye devam etmesi anlamına geliyor. Bundan önce Meclis Başkanı Muaz Buşarib’i istifa etmeye zorlayan da bu hareket olmuştu. 

Cezayir’de iktidar partisinin halk hareketi karşısında önemli tavizler vermesi, ordunun halk hareketinin çağrılarına kulak asma zorunluluğu duyması ve iktidar partisine yüklenmesi, bundan önce ülkede saltanatı ellerinde bulunduranların bugün yolsuzluklarından dolayı hesaba çekilmeleri ve bunlarla bağlantılı gelişmeler ülkede önemli bir değişim sürecine girildiğini gösteriyor. Fakat halk değişimin yüzeysel olmamasını, sistemde köklü değişiklikler olmasını, halkın iradesinin yönetime tam olarak yansıtılmasını istiyor. 

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT