1. HABERLER

  2. HABER

  3. Çetin Doğan’ın Ajan Subayları
Çetin Doğan’ın Ajan Subayları

Çetin Doğan’ın Ajan Subayları

Balyoz Darbe Planı’nı hazırlayan emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın, 1. Ordu Komutanı olduğu dönemde, Milli Güvenlik Bilgisi dersine giren subay öğretmenlere ajanlık yaptırdığı ortaya çıktı.

10 Ağustos 2010 Salı 01:58A+A-

Çetin Doğan, 3 Kasım 2002 tarihinde AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından harekete geçmiş ve 29 Kasım 2002 tarihinde "Laiklik Cumhuriyet İlkelerine Karşı Son Zamanlardaki Davranışlar" başlıklı genelge yayınlamış. Çetin Doğan tarafından, 1. Ordu Komutanlığı'na bağlı birliklere gönderilen genelgede; Milli Güvenlik dersine giren subay öğretmenler vasıtasıyla okullarda fişleme yapılması, muvazzaf askerlerin kamu kurum ve kuruluşlarında başörtülü vatandaşları takip etmesi isteniyor.

BAŞÖRTÜSÜ MASUMANE TERCİH DEĞİLMİŞ

Doğan'ın 29 Kasım 2002 tarihli genelgesi aynen şöyle:

_ Son zamanlarda bazı çevrelerin Anayasal devlet düzenimizin temelini oluşturan laiklik ilkesini kendi çıkar ve amaçlarına göre yorumlayarak, kamu hizmetlerinin yerine getirildiği başta ortaöğretim kurumları olmak üzere, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, türban ve başörtüsü kullanılmasında ısrarlı davrandıkları gözlenmektedir. Bu yoldaki ısrar, masumane bir tercihten ziyade, laik Cumhuriyet ilkelerine karşı dine dayalı bir devlet düzeni kurmaya yönelik din ve vicdan hürriyetini aşan sistemli çabaların bir parçası olarak değerlendirilmektedir.

_ Kamusal alanda türban ve başörtüsü kullanılmasının, Anayasamızın din ve vicdan hürriyeti ile bağdaşmayacağı, Anayasa Mahkemesi'nin ve Danıştay'ın muhtelif kararları ile tartışmasız bir şekilde ortaya konulmuştur.

_ "Kimse devletin sosyal, ekonomik, siyasi ve hukuki temel düzenini kısmen de olsa din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne surette olursa olsun dini ve din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz."

"MİLLİ GÜVENLİK DERSİNE GİREN ÖĞRETMENLER, ASLA GERİ ADIM ATMAYACAK"

_ 1. Ordu bölgesindeki bütün askeri birlik ve kurumlarda din ve vicdan hürriyetinin istismarına hiçbir surette geçit verilmeyecek, orta öğretim kurumlarına milli güvenlik bilgisi derslerine giren öğretmenler, şimdiye kadar verilmiş emirler doğrultusundaki uygulamayı titizlikle sürdürecekler, hiçbir bahaneyle asla geri adım atmayacaklardır.

"TSK'NIN KAMUSAL ALANI DIŞINDA YETKİSİZ MÜDAHALEDE BULUNULMAYACAK"

_ Her türlü resmi tören, kutlama ve ziyaretler dahil TSK'nin dışında kamusal alanlarda Anayasa'ya aykırı ortaya çıkabilecek uygulamalara yetkisiz müdahalelerde bulunulmayacak, ancak bu uygulamanın bir parçası olmaktan kaçınılacaktır.

CAMİLERE DE MUHBİR YERLEŞTİRMİŞTİ

Çetin Doğan, Genelkurmay Başkanlığı Harekât Dairesi Başkanı olduğu dönemde de genelge yayınlamış, Genelkurmay'ın emriyle bütün camilerde vaaz ve hutbeler mercek altına alınmış ve camilere adeta muhbir yerleştirilmişti. 'Lâiklik aleyhtarı faaliyetler' başlığını taşıyan genelgede; "Garnizon Komutanlarınca öncelikle Cuma ve Bayram namazları olmak üzere, gayri muayyen zamanlarda verilen hutbe ve vaazların personel görevlendirmek suretiyle takibinin ve tespit edilen hususların yer ve zaman belirtilmek suretiyle rapor edilmesinin lâiklik aleyhtarı tutum ve davranışları önlemeye yönelik çalışmalar için faydalı olacağı değerlendirilmektedir" denilmişti.

Çetin Doğan, yayınladığı emrin alt makamlara ve sivil makamlara bildirilmemesi konusunda da uyarıda bulunmuştu.

VAKİT

HABERE YORUM KAT