1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Çeçen Cinayetleri Hakkında Açıklama
Çeçen Cinayetleri Hakkında Açıklama

Çeçen Cinayetleri Hakkında Açıklama

Türkiye’de işlenen Çeçen cinayetlerindeki gelişme hakkında İMKANDER’den bir açıklama geldi.

21 Kasım 2012 Çarşamba 21:37A+A-

HAKSÖZ-HABER

İMKANDER Genel Başkanı Murat Özer, Türkiye’de yaşayan Çeçen muhacirlere yönelik saldırılar hakkında bir açıklama yaptı. İstanbul Emniyeti tarafından sürdürülen soruşturmada gelinen noktanın önemine dikkat çeken Özer, “Mevcut soruşturmanın genişletilerek sürdürülmesi, Rus ajanlarının ve Türkiye'de onlara yardım ve yataklık yapanların yargı önüne çıkartılması en büyük ümidimizdir.” dedi.

Basın açıklamasının tam metni:

ÇEÇEN CİNAYETLERİ GENİŞLETİLEREK SORUŞTURULMALIDIR

21 Kasım 2012

İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nin eşzamanlı olarak yürüttüğü bir operasyon sonucu İstanbul’da işlenen Çeçen cinayetleriyle ilgili olarak 6 kişi gözaltına alınmış ve Rus istihbaratının elemanı olduğu düşünülen Gürcistan uyruklu Zona lakaplı Ruslan Babasgiri çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştır.

İstanbul’da 4 yıl içerisinde işlenen ve 5 Çeçen muhacirin ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri içerisinde ilk defa somut delillerle, katil zanlılarından birisine ulaşıldığı görülmektedir. 2009 yılında evinin önünde öldürülen Ali Osaev’in katil zanlısı olduğu ve diğer cinayetlerde de parmağı olduğu iddiasıyla tutuklanan Zona’nın 2011 yılında suikast teşebbüsünden son anda kurtulan Çeçenistan eski Şeyhülislamı Şemseddin Batukayev’e yönelik saldırı planında silah tedariki konusunda yardımcı olduğu Emniyet tutanaklarında yer almıştı. Zanlıların evlerinde yapılan aramalarda istihbarat örgütlerinin kullandıkları ifade edilen Sig Sauer marka Avusturya malı 3 adet silah da bulunmuştur. Bu silahların hangi yeni suikastlarda kullanılacağı da araştırılmalıdır.

Daha önce Paris Savcılığı'nın Rus istihbaratı ve Kadirov tarafından oluşturulan bu suç şebekesinin faaliyetleri hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdiği "adli yardım" talebi yeniden gözden geçirilmeli, bu soruşturma; Katar, Avusturya ve Fransa'da işlenen cinayetlerle birlikte değerlendirilmeli ve uluslararası bir soruşturma hüviyeti kazanmalıdır.

İstanbul Emniyeti’nin sürdürdüğü bu soruşturmanın tüm Çeçen cinayetlerinin aydınlatılması açısından önemli bir ilerleme olduğu açıktır. Ancak, yapılan bu çalışmalar haklarında kırmızı bülten çıkartılmasına rağmen yakalanamayan Rus ajanlar Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov’a ulaşılamaması sebebiyle eksik kalmaktadır. Mevcut soruşturmanın genişletilerek sürdürülmesi, Rus ajanlarının ve Türkiye'de onlara yardım ve yataklık yapanların yargı önüne çıkartılması en büyük ümidimizdir.

Bağımsız, birleşik, İslami Kafkasya mücadelesine gönül veren, Kafkasyalı savaş muhaciri ailelere her türlü maddi-manevi desteği sağlamaya gayret eden İMKANDER camiası olarak bu soruşturmaların ve mahkeme sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Murat Özer
İMKANDER Genel Başkanı

cecen-cinayetleri-zanlisi-zona_ruslan-babasgiri.jpg
Cinayet zanlısı Zona lakaplı Ruslan Babasgiri tutuklandı

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum