1. HABERLER

  2. HABER

  3. Castro'dan Mavi Marmara Komisyonu Tepkisi
Castrodan Mavi Marmara Komisyonu Tepkisi

Castro'dan Mavi Marmara Komisyonu Tepkisi

Castro, Mavi Marmara baskınını soruşturmakla yükümlü BM Paneline eski Kolombiya Devlet Başkanı Uribe'nin başkan yardımcısı olarak atanmasını eleştirdi.

17 Ağustos 2010 Salı 13:00A+A-

Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro'nun, BM'nin Mavi Marmara komisyonun başına getirdiği eski Kolombiya devlet başkanıyla ilgili itirazı var.

Castro, İsrail'in Mavi Marmara baskınını soruşturmakla yükümlü Birleşmiş Milletler paneline, eski Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin başkan yardımcısı olarak atanmasını ağır dille eleştirdi.

Castro, Küba basınında yayımlanan yazısında, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, üstlerinin emirlerine uyarak Alvaro Uribe'yi İsrail baskınını soruşturacak komisyona başkan yardımcısı olarak atama aptallığını gösterdi" dedi.

Küba lideri Castro, "Karar, savaş suçu işlemekle suçlanan Uribe'yi aklıyor. Sanki öldürülen insanların cesetleriyle toplu mezarlara boğulmuş ve 7 adet askeri Yanki üssü olan bir ülkenin terör ve soykırımla hiç alakası yokmuş gibi" dedi.

BM'nin bir raporuna göre, Uribe'nin devlet başkanı olduğu 2002 ile 2010 arasındaki dönemde gerillaya karşı mücadelede görev alan askerler, yüzlerce sivili yargısız infaz etmekle suçlanıyor. Uribe'nin geçen yıl ABD'ye 7 adet Kolombiya üssünü kullandırma kararı da, birçok Latin Amerika ülkesinin tepkisini çekmişti.

Görevini geçen hafta halefine devreden Uribe, Latin Amerika'da Amerika Birleşik Devletleri'ne en yakın devlet başkanı olarak biliniyordu.

BM'nin Mavi Marmara gemisine baskını soruşturacak panelin başında Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Geoffrey Palmer bulunuyor. Kurulda ayrıca Türkiye'yi temsilen Özden Samberk, İsrail tarafını temsilen de Joseph Ciechanover yer alıyor.

HABERE YORUM KAT