1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KEŞMİR

  4. Cammu Keşmir'de 1 Hint Askeri Öldü
Cammu Keşmir'de 1 Hint Askeri Öldü

Cammu Keşmir'de 1 Hint Askeri Öldü

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde sınırda açılan ateş sonucu bir Hint askeri öldü, 3 asker ise yaralandı.

18 Mart 2019 Pazartesi 21:46A+A-

Ülke basınında yer alan habere göre, Hindistan ordusundan bir yetkili, Cammu Keşmir'de Rajouri'ye bağlı Sunderbani bölgesindeki askerlere Pakistan tarafından ateş açıldığını söyledi.

Açılan ateş sonucu bir Hint askeri öldü, 3 asker yaralandı.

Hindistan-Pakistan gerilimi

Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim 14 Şubat'ta Hindistan kontrolündeki Keşmir'in Pulwama kentinde 44 Hint askerinin öldüğü saldırıyla tırmanmaya başlamıştı. 

Gerilim, Hindistan'ın Pakistan hava sahasını ihlal etmesi, ardından Pakistan'ın Hindistan'da 6 noktayı vurup 2 Hint uçağını düşürmesiyle zirveye çıkmıştı. 

Keşmir sorunu

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı. 

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak 2 özerk bölge statüsü verdi. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor. 

Kaynak: AA

 

HABERE YORUM KAT