1. HABERLER

  2. HABER

  3. Cahit Durmaz’ın Eşi: “Eşimi Devlet Öldürdü!”
Cahit Durmaz’ın Eşi: “Eşimi Devlet Öldürdü!”

Cahit Durmaz’ın Eşi: “Eşimi Devlet Öldürdü!”

Cezaevinde tedavisi ihmal edilen Cahit Durmaz’ın eşi Necla Durmaz, “Eşimi devlet öldürdü. Zalimleri Allah’a havale ediyorum.” dedi.

02 Temmuz 2010 Cuma 15:46A+A-

Cezaevlerinde başta sağlık sorunları, insan hakkı ihlalleri her geçen gün yeni bir dram ile artarak devam ediyor. Daha önce Doğru Haber gazetesinin "Raporu olmasına rağmen neden serbest bırakılmıyor" ve "Böyle adalet olmaz olsun" şeklinde gündemleştirdiği kanser hastası mahkûm Cahit Durmaz, Ankara Numune Hastanesi'nde hayatını kaybetti. 8 ay önce 7 uzman doktorun 'cezaevinde kalmasının hayati tehlikesi vardır' raporuna rağmen, Durmaz'ın serbest bırakılmaması tepkiyle karşılandı.

EŞİMİ DEVLET ÖLDÜRDÜ

İslami çalışmalarından dolayı cezaevinde hükümlü bulunan Cahit Durmaz'ın hastalığına 8 ay önce tanı konuldu. Ancak yetersiz ve aksak tedaviyle hastalığın vücutta giderek yaygınlaşması sonucu Durmaz vefatından önce 30 kiloya düştü. Ankara Numune Hastanesinden 7 uzman doktorun onayıyla 'Cezasının cezaevinde infazı durumunda hayati tehlikesi mevcuttur. Hastanın cezasının 6 ay süreyle tehir edilmesi uygundur' raporu alınmasına rağmen salıverilmeyen Durmaz'ın acılı eşi Necla Hanım, "Eşimi devlet öldürdü. Ben mağduriyetimi Allah'a bildirdim, zalimleri de ona havale ediyorum" diyerek yetkililere tepkisini dile getirdi.

KARDEŞİMİ ÖLDÜRÜP ÖYLE TESLİM ETTİLER

Cahit Durmaz'ın, Diyarbakır, Bursa, Kırıkkale, Bolu cezaevlerinde toplam 9 sene kaldığını belirten ağabeyi Eyüp Durmaz son bir sene içinde Kırıkkale cezaevindeyken kardeşinin bağırsak kanserine yakalandığını ancak cezaevi yönetimi doktorlarının mide rahatsızlığı veya karın ağrısı diye teşhiste bulunarak kardeşini geçiştirdikleri için kanserin ilerleyerek önlenemediğini anlattı. Sonrasında Ankara Sincan F tipi cezaevine gönderilen kardeşinin Ankara Numune Hastanesi'nin kardeşi için "cezaevinde yatmaz raporu" vermesine rağmen Cezaevi yönetiminin kardeşini tedavi olması için salıvermediğini belirtti. Ağabey Durmaz, "Sincan cezaevi savcısı bu rapor yetmez, İstanbul Adli Tıp'tan da rapor almak gerek diyerek kardeşimi parça alınması için İstanbul Adli Tıp'a gönderdi. Ama 6 aydır Adli Tıp'tan rapor çıkmadı, ta ki kardeşim vefat edene dek. Yani kardeşim Cahit'i cezaevinde öldürüp öyle verdiler. Bu yapılan büyük bir zulümdür, haksızlıktır. Sadece kendisi değil ailesini, çocuklarını, annemizi de mahkûm ettiler. Allah bu yaptıklarının hesabını soracaktır" diyerek olayın peşini bırakmayacağını, ihmali olanların cezalandırılmasını istedi.

GÖZALTINDA İŞKENCEYE UĞRADI

Doğru Haber gazetesine kardeşinin cezaevine giriş sürecini de anlatan ağabey Durmaz, Cahit Durmaz'ın kişiliği ve tutuklanma sürecini şöyle anlattı: "Kardeşim küçüklüğünden beri çok çalışkan bir insandı. Gerek okul ve gerekse beraber gittiğimiz cami Kur'an Kursunda başarılı bir öğrenciydi. Daha küçük yaşlarda namaza başlamış ve genç yaşına rağmen olgun hareket eden samimi ve ihlâslı bir Müslüman olarak hayatını sürdürüyordu. 2000'de Bursa'da emniyet tarafından yakalandı. Kendisine isnat edilen suçlamaların hiçbiri gerçek değil. Kendisine sorduğumda bana 'Abi, onca işkence görsen, sen de olsan birçok şeyi kabul eder üstlenirsin' diyerek gördüğü büyük işkenceler sonucu kimi suçlamaları üstlenmek zorunda kaldığını anlattı. Sonrasında kardeşim ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı."

ÖLÜMÜNDEN SORUMLUSUNUZ!

Cahit Durmaz'ın avukatı Abdulgani Orhan ise müvekkili Cahit Durmaz'a kanser tanısı konulmasına rağmen tedavi edilmediğini belirterek, şunları söyledi: "Hastanenin 'cezaevi yatamaz' raporuna rağmen cezaevinde tutuldu. Müvekkilim Cahit Durmaz'ın ölümünden, Ankara 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nin Müdürü, Başgardiyanı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Adli Tıp, Cezaevi Savcılığı ve Adalet Bakanlığı sorumludur. İlgili kurum ve şahıslarla ilgili hukuki girişimlerde bulunacağız. Sorumlular yargılanmalı ve bir daha böyle durumlar yaşanmamalıdır."

İşte Cahit Durmaz'ı ölüme götüren süreç

Yaklaşık 9 yıldır cezaevinde tutuklu bulunan Cahit Durmaz, Kırıkkale cezaevinde karnındaki şiddetli ağrılar nedeniyle revire çıkmış ve sevk edildiği Yüksek İhtisas Hastanesi'ndeki doktorun muayenesi sonucunda  "gaz sıkışması" teşhisi konmuştu. Daha sonra ağrıları şiddetlenen Durmaz, Ankara Numune Hastanesi'ne sevk edildi. Ankara Numune Hastanesi'ndeki doktorlar, dosyayı inceledikten sonra Bağırsak (kolon) kanserine yakalandığını söylediler. Ankara Numune Hastanesi ve Adli Tıp Kurumu'nun tam teşekküllü raporlarına rağmen, cezaevi yönetimi ve savcısı Cahit Durmaz'ın raporlarını farklı bahanelerle işleme koymayarak serbest bırakmadı.

Şimdi Adalet Bakanlığının Durmaz ailesinin mağduriyeti ve onun durumunda olup tedavi olmayı bekleyenlerin tedavisi ile ilgili neler yapacağı merakla bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

11 Yorum