1. HABERLER

  2. HABER

  3. Çad'da 3 milyondan fazla kişi kıtlıkla karşı karşıya
Çad'da 3 milyondan fazla kişi kıtlıkla karşı karşıya

Çad'da 3 milyondan fazla kişi kıtlıkla karşı karşıya

Orta Afrika'nın bu geniş toprakları, ülke içinde ya da diğer komşu ülkelerden yerinden edilmiş 1.4 milyon insanla zaten dünyanın en yoksul ülkelerinden biriydi.

12 Nisan 2024 Cuma 14:00A+A-

Fransız bir STK Çarşamba günü yaptığı açıklamada, savaştan kaçan çok sayıda Sudanlı mültecinin gelmesinin ardından Çad'da yaklaşık 3.4 milyon kişinin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğu uyarısında bulundu.

Action Contre La Faim (ACF) ya da Açlığa Karşı Eylem tarafından yapılan açıklamada, "Çad'ın doğusundaki bölgeler, temel hizmetlere erişimin zayıf olduğu ülkenin en kırılgan kesimleri arasında yer alıyor ve mültecilerin gelişi ihtiyacı büyük ölçüde arttırdı" denildi.

Birleşmiş Milletler Mart ayında, savaşın parçaladığı Sudan'dan kaçan yüz binlerce insan için hayat kurtaran gıda yardımının, uluslararası finansman sağlanmadığı takdirde Nisan ayında durma noktasına geleceği uyarısında bulunmuştu.

BM Dünya Gıda Programı (WFP), felaketi önlemek ve 1,2 milyon Sudanlı mülteciyi desteklemeye devam etmek için 242 milyon dolarlık bağış çağrısında bulunurken, yaklaşan yağmur mevsimi Çad'ın doğusundaki insani yardım teslimatları için yol erişimini kesme tehlikesi oluşturuyor.

Orta Afrika'nın bu geniş toprakları, ülke içinde ya da diğer komşu ülkelerden yerinden edilmiş 1.4 milyon insanla zaten dünyanın en yoksul ülkelerinden biriydi.

ACF'nin Çad direktörü Henri-Noel Tatangang, "Bağışçıların insani yardım müdahalesinin sürdürülebilir finansmanını garanti etmeleri aciliyet arz etmektedir. Şu anda ihtiyaçların yalnızca yüzde 4,5'i karşılanıyordu" diye ekledi.

Sudan'ın batısındaki geniş bölge, geçtiğimiz Nisan ayında ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında yeni bir savaş patlak verdiğinde halen 2003 yılındaki çatışmaların yaralarını sarmaktaydı.

BM'ye göre son şiddet olayları Sudan'da sekiz milyon insanı yerinden etti ve 2003-2020 yılları arasında Çad'a kaçan 400.000'den fazla mülteciye yenilerini ekledi.

Bu rakam bugün yüzde 88'i kadın ve çocuk olmak üzere 900.000'e yükselmiş durumda.

ACF, Eylül 2024'e kadar olan yılda beklenen 480.000 ciddi çocuk yetersiz beslenme vakası konusunda alarm verdi.

Çad'ın geçici devlet başkanı Mahamat Idriss Deby Itno Şubat ayında ülke genelinde "gıda ve beslenme acil durumu" ilan etmişti.

HABERE YORUM KAT