1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Büyükşehirlere merkez ve kırsal ilçe ayrımı geliyor
Büyükşehirlere merkez ve kırsal ilçe ayrımı geliyor

Büyükşehirlere merkez ve kırsal ilçe ayrımı geliyor

Yerel Yönetim Reformu’nun taslağı oluşturuldu. Buna göre büyükşehir belediyelerinin yetkileri ilçelere devredilerek sınırlandırılacak.

28 Ağustos 2020 Cuma 01:19A+A-

30 büyükşehirdeki ilçe belediyeleri merkez ve kırsal olarak ikiye ayrılacak. Merkezdeki son evden 10 km uzakta olan ilçeler kırsal olarak tanımlanacak.

Büyükşehirler, terminal, temizlik, zabıta ve otopark yetkilerini hizmet bütçeleriyle kırsala devredecek.

Hazine’nin vergi oranına göre belediyelere aktardığı kişi başına ödenen paralardaki fark giderilecek. Böylece Şırnak’ta belediyeye kişi başı aktarılan miktar İstanbul ile eşitlenecek.

Başkanlara verilen istisnai kadrodan memur alımı bir seçim dönemi için en fazla 2 kişi ile sınırlanacak

AK Parti’nin yerel yönetimler yasa taslağı önümüzdeki günlerde MYK toplantısında ele alınacak. 60-70 madde civarında olan taslak, imar düzenlemeleri, belediyelerin görev alanları ve özlük hakları gibi 9 bölümden oluşuyor. Çalışmadaki en önemli düzenleme 30 büyükşehirdeki ilçe belediyelerinin merkez ilçeler ve kırsal ilçeler olarak ikiye ayrılması. Buna göre merkezdeki son evden 10 km uzakta olanlar ilçeler kırsal ilçe olarak tanımlanıyor. CNN Türk’ün haberine göre kırsal ilçelerin belirlenmesi ile birlikte büyükşehirler, terminal, temizlik, mezarlık, zabıta, ilaçlama, otopark ve toptancı hali gibi 8-9 alandaki yetkilerini hizmet bütçeleriyle birlikte kırsal ilçelere devredecek.

Taslak çalışmadaki bir diğer önemli başlık da hazineden alınan vergi oranına göre, belediyelere kişi başına ödenen paralardaki eşitsizliğin giderilmesi. Buna göre, kişi başına 350 lira civarında bir para ödenen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile 1400 lira ödenen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasındaki farkın eşitlenmesi planlanıyor. Çalışmada kurulduktan sonra hibe yoluyla belediyeye devredilen şirketlere de yasak getirilmesi planlanıyor. Taslakta, belediye başkanlarına verilen istisnai kadrodan memur alımına da bir seçim dönemi için en fazla iki kişi ile sınırlandırma getiriliyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT