1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bulanık Davasında Savcıdan Tahliye Talebi
Bulanık Davasında Savcıdan Tahliye Talebi

Bulanık Davasında Savcıdan Tahliye Talebi

Samsun'daki kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı Eşbaşkanı Ahmet Türk’e yapılan saldırının ardından Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alınan Bulanık davasında beklenmedik gelişme.

30 Haziran 2010 Çarşamba 23:37A+A-

Muş'un Bulanık ilçesinde 15 Aralık 2009 günü DTP'nin kapatılmasını protesto eden grubun üzerine ateş açarak 2 kişinin ölümü 10 kişinin yaralanmasına neden olan Turan Bilen ve Metin Bilen'in yargılandığı Bulanık davasının 2. duruşmasında sanık avukatları ve savcı, sanıkların meşru müdafaa yaptıklarını iddia ederek, tahliyelerini talep etti.

Muş'un Bulanık ilçesinde 15 Aralık 2009 günü DTP'nin kapatılmasını protesto eden grubun üzerine ateş açarak 2 kişinin ölümü 10 kişinin yaralanmasına neden olan Turan Bilen ve Metin Bilen'in yargılandığı Bulanık davasının 2. duruşmasında Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada sanık Turan Bilen ve kardeşi Metin Bilen hazır edilirken, duruşmaya hayatını kaybeden Necmi Oral'ın annesi Perisma Oral ve kızkardeşi Hayat Oral'ın yanı sıra sanık avukatları, kapatılan DTP'nin yasaklı Eşbaşkanı Ahmet Türk, BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, BDP Muş Milletvekilleri Sırrı Sakık, Nuri Yaman, BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, BDP MYK üyesi Nursel Aydoğan, Bulanık Belediye Başkanı Ziya Akkaya, Erentepe Belediye Başkanı Mehmet Yasin, BDP Muş İl Başkanı Nimet Sezgin, BDP Bulanık ilçe Başkanı Rahmi Çelik, Muş İHD Başkanı Vedat Şengül ile BDP Ankara İl yöneticileri ile çok sayıda STK temsilcisi katıldı. Sanık avukatları duruşmanın başlaması ile mahkemenin kapalı yapılmasını talep etse de mahkeme başkanı buna gerek olmadığı kararını verdi. Mağdur avukatlarının duruşmasını görüntülü ve sesli şekilde kayıt edilmesi talebini de mahkeme heyeti kabul etmedi.

Duruşmada mahkeme heyetinin mağdur avukatlarının taleplerini kısa söylemeleri uyarısı üzerine gerginlik çıktı. Mağdur avukatları mahkemenin kendilerini dinlemediğini, duruşmanın güvenli bir ortamda yapılmadığını, yanlarında Jandarmanın elinde silahlı bir şekilde beklediğini kaydetti. Bunun üzerine mahkeme başkanı elinde silah bulunan Jandarmanın dışarı çıkmasının isteyince Jandarma mağdur avukatlarının yanından geçerken, silahının şarjörünü doldurdu ve mağdur avukatları ile mahkeme başkanı arasında yeniden gerginlik yaşandı. Sanıklar hakkında görüşlerini vermeye devam eden mağdur avukatlarını davanın iddia aşamasında meşru savunmaya evrilmesi için savcılar ve emniyet tarafından saptırıldığını belirterek, "Turan Bilen'in hedef gözetmeksizin ateş ettiği kendini savunduğu iddia ediliyor. Bunlar tamamen temelsizdir. Turan bilen bunu pılanlamıştır. Öncesinden sigorta yaptırıyor. Silahlarını dükkanına getiriyor. Dahada önemlisi Necmi Oral'ın öldürüldüğü bölgede yukardan ateş edilmiş şeklide 12 mermi izi bulunuyor. Yani üst kata çıkmış ve hedef gözeterek ateş etmiştir" dedi.

'Örgütün tetikçileri burada azmettiricileri yok'

Olay günü 40'tan fazla kişinin yaralandığını fakat tutuklanma korkusu ile hastaneye veya karakola gidemediğini kaydeden mağdur avukatları, "Olay resmen katliamdır. Bunun meşru savunma alanına çekilmesi hukuken bir skandal olacaktır. Olay olmadan ve olduğu anda telefonlara baktığımız zaman Turan Bilen telefonundan Jandarma Alay komutanından İlçe Emniyet Müdürüne kadar herkesle görüşüyor. Sıradan bir esnafta ne arıyor bu numaralar. Zaten kendisi şehirde yaşadığı halde köy korucusu birde bunun üstüne devletin verdiği ruhsatlı silahlarla katliam yapıyor. Bunun neresi meşru savunma" dedi. Mahkeme başkanının sanık Turan Bilen'e soru sorması üzerine olayda hayatını kaybeden Necmi Oral'ın ablası ve annesi "Katil bunun hesabını vereceksin. Sen bizim canımızı aldın" diye bağırdı. Mahkeme başkanı, önce Hayat Oral ve Parisma Oral'ı duruşma salonundan çıkardı, fakat mağdur avukatlarının itirazı üzerine içeri aldı. Sanık avukatları ise, Turan Bilen ve Metin Bilen'in dükkanlarının saldırıya uğradığını ve bunun üzerine sanıkların hedef gözetmeksizin ateş ettiklerini belirterek, Turan Bilen ve Metin Bilen'in meşru savunmaya uygun olduklarından dolayı haklarında meşru savunma kararı verilmesi ve tahliye edilmesini istedi. Mağdur avukatı Vihan Aydın ise, mahkemede yargılananın bir örgüt olduğunu belirterek, "Örgütün tetikçileri burada ama azmettiricilerini de yakında getireceğiz. Bu örgütü yaptıkları telefon konuşmalarıyla anlamak mümkün" dedi. 5 dakikalık aranın ardından mahkeme başkanı savcıya talepler hakkındaki görüşlerini sordu. Savcı, sanık Turan Bilen ve kardeşi Metin Bilen'in meşru savunma şartlarına uygun olduklarından tahliye edilmelerini istedi. Mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek için duruşmaya saat 14.30'a kadar ara verdi. (DİHA)

HABERE YORUM KAT

2 Yorum