1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Bu Ülke Faizi Tamamen Kaldırdı
Bu Ülke Faizi Tamamen Kaldırdı

Bu Ülke Faizi Tamamen Kaldırdı

Faizi tamamen kaldırma kararı alan Libya, model olarak da Türkiye'deki katılım bankacılığını seçti. Kongre, hükümetten 2015 yılına kadar faizi tamamen kaldırmasını istedi.

10 Ocak 2014 Cuma 05:39A+A-

Sinem Köseoğlu / Yeni Şafak

Bir yıl sonra faizi kaldırmayı hedefleyen Libya, faizsiz sisteme geçişte Türkiye Katılım Bankacılığı'nı örnek alacak. Libya'daki en önemli yasama organı 'Libya Ulusal Kongre' üyeleri hükümetin 2015 yılına kadar faizlerin yasaklaması için yetki verdi. Çoğunluğu İslamcıların oluşturduğu Kongre, 2012 yılı Haziran ayında İslami bankacılık sistemi ile ilgili yasal düzenlemeler için önemli iki yasayı kongreden geçirmişti. Kongreden gelen baskılar üzerine harekete geçen Libya hükümetinin önerisi doğrultusunda, önümüzdeki 2 ay içinde yapılacak yasal düzenlemelerin ardından 2014 finansal yapılanmasında İslami bankacılık sistemi önemli rol oynayacak. Faizsiz bankacılık sistemi için şartları olgunlaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Libya Ekonomi Bakanı Fanas hafta başında yapmış olduğu açıklamada bankacılık ve ilgili sektörlerin İslami usullere göre faaliyet göstereceği, faizsiz bankacılık sistemine geçileceğini belirtti.

BANKALAR SIRADA

Kaddafi döneminde rağbet görmeyen Körfez'deki İslami bankalar ise Libya piyasasına girmek için hazır bekliyor. Irak işgalinden sonra uluslararası şirketlerin Irak'ta büyük kazanımlar sağladığı, Libya'da da Körfezli finans şirketlerinin karlı çıkabileceği 2011 Libya devriminden beri gündemde. İslami bankacılık ile ilgili ne yetişmiş insan gücü, ne de bilgi altyapısı bulunmayan Libya'da Körfez ülkelerinin finansal işbirliği sadece yatırım alanında değil, eğitim ve bilgi aktarımı alanında da görülecek. İlk olarak 2005 yılında yabancı banka açılmasına izin veren Libya'da Kaddafi döneminden kalma 16 yabancı banka bulunuyor. Devlet uzun vadede bu bankaların varlığını sürdürmesinin Libya için faydalı olacağını belirtiyor.

Faizsize geçişe engel yok

Libya'nın faiz sisteme geçişini değerlendiren Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, Libya'da devlet yeniden şekillendiğine işaret ederek, '2015 tarihi oldukça yakın ve zor. Fakat Libya'nın faizsiz bankacılık sistemine geçmesinde herhangi bir engel bulunmuyor. Libya'dan bir heyet bekliyoruz. Son olaylar yüzünden gelişleri ertelendi. Bizden Türk katılım bankacılığı hakkında bilgi almak istiyorlar. Türk modelini örnek almaları söz konusu. Biz de hem onlara destek olacağız, hem de Türk katılım bankaları olarak Libya'da banka açmamız gündemde' dedi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum