1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Bu Kadar Sivilin Katledilmesi de İnsanlık Suçudur"
"Bu Kadar Sivilin Katledilmesi de İnsanlık Suçudur"

"Bu Kadar Sivilin Katledilmesi de İnsanlık Suçudur"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, "Paris'te yapılan saldırılar ne kadar insanlık suçuysa, bu kadar sivilin öldürülmesi, pek çok insanın evsiz, çocuğun öksüz ve yetim bırakılması aynı şekilde bir insanlık suçudur" dedi.

15 Ocak 2015 Perşembe 17:00A+A-

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Harf'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında söylediği sözlere ilişkin "Şiddetle karşıyız" açıklamasının sorulmasına üzerine Bilgiç, bunun "talihsiz bir yorum" olduğunu söyledi. 

İsrail'in ablukası nedeniyle hali hazırda "açıkhava hapishanesine dönen Gazze'ye" düzenlediği "insafsız saldırı" sonucu 521'i çocuk, 283'ü ise kadın, toplam 2 bin 205 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Bilgiç, 11 bin Filistinlinin yaralandığını, 110 bininin ise evsiz kaldığını kaydetti.

"İsrail, bu saldırılarıyla başta sivillerin korunması yükümlülüğü olmak üzere uluslararası insani hukuku ayaklar altına aldı" diyen Bilgiç,  "Paris'te yapılan saldırılar ne kadar insanlık suçuysa, bu kadar sivilin öldürülmesi, pek çok insanın evsiz, çocuğun öksüz ve yetim bırakılması aynı şekilde bir insanlık suçudur. Harf'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadeleri hakkında yorum yapmak yerine İsrail'in eylemleri hakkında yorum yapması gerektiğini söylemek yerinde olur" diye konuştu.

 

Suriye konusu

Rusya'nın öncülüğünde Suriye rejimi ile muhalifler arasında yapılması planlanan görüşmelere, muhalefetin katılıp katılmayacağıyla ilgili soru üzerine Bilgiç, Türkiye'nin, sorunun çözümüne yönelik atılacak her adımı desteklediğini belirtti.

Bilgiç, "Bizim, muhalefete ilişkin bu aşamada gidilip gidilmemesine yönelik herhangi bir tutum ya da tavrımız yok" dedi.

Fransa'daki saldırılar

İstihbarat paylaşımına ilişkin bir soru üzerine Türkiye'nin uzun yıllardır şiddetle kararlılıkla mücadele ettiğini dile getiren Bilgiç, Türkiye'nin istihbarat konusunda işbirliğinin önemini başından beri vurguladığını kaydetti.

Bilgiç, Fransa'da yaşanan saldırıların teröre karşı istihbarat alanında bazı sıkıntılar olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, terör olaylarıyla ilgisi olduğu sanılan bir kişinin Madrid üzerinden Türkiye'ye gelmesinin de bunun bir kanıtı olduğunu söyledi.

Terörle mücadelede atılacak adımların Türkiye tarafından belirli çerçevede destekleneceğini ifade eden Bilgiç, yabancı düşmanlığı ve islamofobi konusunda uyarıda bulundu. Bilgiç, "Terörle mücadelenin, İslam karşıtlığına ve Müslümanlarla topyekun bir mücadele haline gelmemesi gerekir" dedi.

HABERE YORUM KAT