1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bu da ‘Kafes’çileri Tahliye Planı
Bu da ‘Kafes’çileri Tahliye Planı

Bu da ‘Kafes’çileri Tahliye Planı

Balyoz soruşturmasının koordinatör savcı ve tahliyeci hakim darbeleri ile durdurulmasından sonra, şimdi de Kafes Eylem Planı davası için harekete geçildi.

01 Temmuz 2010 Perşembe 11:15A+A-

Poyrazköy ve Amirallere suikast davası ile birleştirilen Kafes Eylem Planı davasına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu'nun kalp krizi geçirmesinin ardından, mahkemeye HSYK tarafından yapılan yeni görevlendirmenin, davanın seyrini değiştireceği belirtiliyor. 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan müdahaleyle, davanın askerî mahkemeye veya uyuşmazlık mahkemesine gönderilmesinin planlandığı iddia edildi.

HSYK'ca yapıldığı iddia edilen plana göre İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin oy dengesini Oktay Kuban lehine değiştirip davayı askerî mahkemeye göndermek için bütün hazırlıklar tamamlandı.

14 Temmuz'da yapılacak duruşmada davanın, sanıkların talebi doğrultusunda oy çokluğu ile doğrudan askerî mahkemeye veya uyuşmazlık mahkemesine gönderilmesi gündemde.

PLAN ADIM ADIM İŞLETİLİYOR

15 Haziran'da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar ile Emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 33 sanıklı Kafes Eylem Planı davasında sanık avukatlarının tahliye ve yetkisizlik talepleri Oktay Kuban'ın karşı oyuna rağmen Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ve Mehmet Karababa'nın oyları ile reddedilmişti. Davayı askerî mahkemeye gönderme planı, mahkeme üyelerine yapılan baskı ile aşılamayınca daha önce Şemdinli davasını askerî mahkemeye gönderen Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci, HSYK tarafından İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde görevlendirildi.

Adli kaynaklardan edinilen bilgilere göre bir süredir rahatsız olan 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu'nun durumu dikkatle gözleniyordu. Mahkeme Başkanı Yılmazabdurrahmanoğlu'nun ameliyat olacağı ve en az üç hafta göreve dönemeyeceği öğrenildiğinde düğmeye basıldı. Mahkemenin dengesini Oktay Kuban lehine değiştirebilmek için yapılan planla, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci, geçici görevlendirme ile mahkemeye atandı. 15 gündür Oktay Kuban'la aynı odayı paylaştığı öğrenilen Ekinci ile oy dengesi ters yönde değiştirilmiş oldu. Mahkeme Başkanı Yılmazabdurrahmanoğlu'nun yokluğunda üye Hakim Oktay Kuban'ın başkanlığa getirileceği, İl Adalet Komisyonu'nun mahkemedeki üye eksikliğini ise Balyoz tahliyeleri ile dikkat çeken Yılmaz Alp'le gidereceği iddia ediliyor. Oy çokluğunun sağlanması ile mahkemenin 14 Temmuz'da yapılacak oturumunda, davanın doğrudan askerî mahkemeye veya uyuşmazlık mahkemesine gönderileceği belirtiliyor.

SANIK AVUKATLARI HAREKETE GEÇTİ

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeni hakim atanması, sanık avukatlarını da harekete geçirmişti. Poyrazköy cephaneliği, amirallere suikast ve Kafes Operasyonu Eylem Planı davalarının 12 sanık avukatı, 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir dilekçe sunmuş, dilekçede Poyrazköy cephaneliği, amirallere suikast ve Kafes iddianamelerinin kabulünde ve her davanın ilk duruşmasında reddedilen 'askerî mahkemeye gönderilmesi' talebi tekrarlamıştı.

Yargılamaya yetkili ve görevli yargı mercinin belirlenmesi için dosyanın Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmesi istenmişti.

Özbek, planın deşifre olmasından rahatsız

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci'nin İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atanmasıyla ilgili haberleri, "Eleştirilerin kaynağında HSYK'ya karşı oluşturulan art niyet var" sözleriyle değerlendirdi.

HAKİM EKİNCİ'NİN İSTANBUL'A ATANMASI

Kadir Özbek, bir başka soru üzerine, Mehmet Ekinci'nin İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atanmasına ilişkin yapılan haberlerin "HSYK'yı yıpratmaya" yönelik olduğunu ileri sürdü. Ekinci'nin sağlık problemleri sebebiyle uzun bir süredir İstanbul'a atanmak için dilekçe verdiğini ve istekte bulunduğunu belirten Özbek, atama kararnamesinin gecikmesi sebebiyle Ekinci'nin atamasının yapılamadığını, sağlık problemleri göz önünde bulundurularak Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılmadığı bir Kurul toplantısında oybirliğiyle Ekinci'nin geçici yetkiliyle İstanbul'a görevlendirilmesinin yapıldığını belirtti. Özbek, "Eleştirilerin kaynağında HSYK'ya karşı oluşturulan art niyet var. Bir arkadaşımızın bir yere atanmasının arkasında art niyet aramak, ancak böyle bir art niyetin ürünü olabilir" dedi.

Önümüzdeki günlerde Ergenekon bağlantılı davalarda Mehmet Ekinci'nin katıldığı heyette kullanacağı oylar, atama ile ilgili yorumların artniyet mi, gerçek mi olduğunu ortaya çıkaracak!

(Murat Alan / Vakit)

HABERE YORUM KAT