1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Bozdağ: Gülen'in İadesi İçin İlave Deliller Sunduk
Bozdağ: Gülen'in İadesi İçin İlave Deliller Sunduk

Bozdağ: Gülen'in İadesi İçin İlave Deliller Sunduk

ABD'de bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fethullah Gülen'in iadesi ile ilgili Amerikan Adalet Bakanı Loretta Lynch ile görüştü.

27 Ekim 2016 Perşembe 11:38A+A-

Görüşme sonrasında konuşan Bozdağ, görüşmede geçici tutuklama için ilave deliller sunulduğunu, bu delillerin geçici tutuklamaya yeterli olduğuna inandığını söyledi.

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile görüşmesini 'çok faydalı' sözleriyle nitelendiren Bozdağ, "Gülen'in darbe öncesi işlediği suçlarla ilgili iade dosyalarını ve 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünün bir numaralı faili olması nedeniyle Türkiye olarak ilettiğimiz geçici tutuklama talebini karşılıklı müzakere etme fırsatı bulduk" dedi:

"Biz kendilerine hem aramızdaki anlaşmanın dokuzuncu maddesi işletilerek iade maksadıyla bir tutuklanma talebini hem de darbe teşebbüsü nedeniyle aramızdaki anlaşmanın 10'uncu maddesi çerçevesinde geçici tutuklama talebimizi ilettik. Aynı şekilde Fetullahçı Terör Örgütü kurucusu ve lideri Fetullah Gülen'in ABD'de ikamet ettiği Pensilvanya'dan terör örgütünü yönetmeye devam ettiğini ve bunun iki dost ve müttefik ülke bakımından izahı ve kabul edilebilirliğinin olmadığını çok net bir dille ifade ettik. Ve bunun önlenmesi gerektiğini de sayın bakana ilettik. Karşılıklı değerlendirmelerden sonra uzmanlar arası ayrıca görüşmelerde yapıldı. Biz kendilerine iade dosyalarına ilişkin ilave delillerde sunduk. Onları da kendileri değerlendirecekler. Biz kendilerine iade dosyalarına ilişkin ilave delillerde sunduk. Onları da kendileri değerlendirecekler."

'İlk defa bir adalet bakanı...'

Suçlu iadesi için ilk defa Türkiye'den bir adalet bakanının Amerika'ya gittiğini belirten Bozdağ; "Bizim bu iadeye ve geçici tutuklama talebine verdiğimiz önemi göstermek bakımından da bu ziyaret çok önemlidir. Çünkü Türkiye bugüne kadar pek çok ülkeden iade ve geçici tutuklama talebinde bulunmuştur ancak hiçbir iade talebi veya geçici tutuklama talebi üzerine herhangi bir Türkiye Adalet Bakanı ilgili ülkelere ziyarette bulunmamıştır. İlk defa bir Türkiye Adalet Bakanı bir suçluyla ilgili iade görüşmesinde bulunmak üzere ABD Adalet Bakanını ziyaret etmiştir. Bu bizim bu iadeyi ne kadar önemsediğimizi Türk halkı ve Türkiye için bu iadenin ne kadar büyük bir önem taşıdığını göstermesi bakımından son derece önemlidir" dedi.

'ABD Adalet Bakanı 5 ayrı savcı görevlendirdi'

Bakan Bozdağ, konuyla ilgili ABD Adalet Bakanlığı'nın 5 ayrı savcı görevlendirdiğini belirterek, "Dosyanın içerisindeki deliller son derece önemli. Onunla ilgili ABD Adalet Bakanlığı 5 ayrı savcı görevlendirdiğini bu dosyalarla ilgili ve buna titizlikle çalıştıklarını ifade ettiler. Bizde bu konudaki sürecin hızlandırılması gerektiğini kendilerine söyledik."

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT