1. HABERLER

  2. HABER

  3. BM’nin Suriye Kararına Rus Müdahalesi
BM’nin Suriye Kararına Rus Müdahalesi

BM’nin Suriye Kararına Rus Müdahalesi

BM Güvenlik Konseyi, Akçakale'de 5 kişinin hayatını kaybettiği top mermisi saldırısı nedeniyle Suriye'yi kınadı.

05 Ekim 2012 Cuma 10:27A+A-

Rusya'nın itirazı üzerine karar metnindeki "uluslararası barış ve güvenliği ihlal etmesi" yönündeki ibare kaldırıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Suriye'den atılan top mermisiyle Akçakale'de 5 vatandaşın hayatını kaybettiği olaya ilişkin kınama kararı çıktı.

BMGK, Türkiye'nin Suriye'nin saldırısına karşılık vermesine neden olan krize yönelik kınama kararını onayladı.

Diplomatik bir kaynağa göre, BMGK kararı, Rusya'nın itirazı üzerine, ''uluslararası barış ve güvenliği ihlal etmesi'' yönündeki ibareyi kaldırarak kabul ettiği öğrenildi.

BMGK toplantısının ardından bir açıklama yapan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Bashar Jafari, Suriye'nin 'Türkiye de dahil bütün komşuları ile iyi ilişkileri sürdürmek' istediğini söyledi.

Suriye hükümetinin Türkiye'nin, Suriye'ye karşı izlediği politikanın, krizin başından bu yana yanlış olduğunu Türk halkına bildirmek istediğini belirten Jafari, ülkesinin ne Türkiye ne de öteki komşuları ile herhangi bir çatışma yasamak istemediğini belirtti. Suriye hükümetinin, Akçakale'de yaşamını yitirenler için üzüntüsünü dile getiren Jafari, Akçakale'ye düşen top mermisi olayının kapsamlı olarak soruşturulduğunu söyledi.

Jafari, 'Suriye hükümeti elbette yaşamını yitiren kadın ve çocuklar için büyük üzüntü duydu. Türk hükümetinin de bize karşı, Türkiye sınırından Suriye'ye giren teröristlerin öldürdüğü yüzlerce masum Suriyeliye karşı aynı duygularda olmasını umuyoruz' dedi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice da, ABD'nin Suriye'nin gerçekleştirdiği saldırıyı sert bir dille kınadığını belirtti. Suriye'nin saldırısının büyük endişe yarattığını dile getiren Rice, 'Türkiye, ABD'nin sağlam bir müttefiki, bu tür sinir ötesi saldırılar hem bölgesel hem de uluslararası barış ve güvenliği istikrarsızlaştırmakta. Bu yüzden de BMGK sorumlu davranıp harekete geçmeli' diye konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Suriye'yle yükselen tansiyona ilişkin olarak akşam geç saatlerde yaptığı açıklamada Türkiye'ye itidal çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei tarafından bakanlığın internet sitesinden yayımlanan yazılı açıklamada, "Türkiye ve Suriye dahil olmak üzere tüm tarafları itidalli davranmaya bölgede barış ve barış istikrarı korumak için gerginliği tırmandıracak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz" denildi.

 

HABERE YORUM KAT