1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. BMGK'nın 2216 Nolu Kararı Yemen’e Barış Getirir mi?
BMGK'nın 2216 Nolu Kararı Yemen’e Barış Getirir mi?

BMGK'nın 2216 Nolu Kararı Yemen’e Barış Getirir mi?

Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, BMGK 2216 sayılı kanunun Yemen'deki barışın sağlanmasında tek çözüm olabileceğini söyledi.

21 Mayıs 2016 Cumartesi 20:43A+A-

Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, ülkede barışın ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2216 sayılı kararının uygulanmasıyla gerçekleşeceğini söyledi.

Yemen Haber Ajansı SABA'nın haberine göre, Bin Dağr, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Yemen'in Cevf ili Valisi Hüseyin el-Acci el-Ivadi ile bir araya geldi.

Bin Dağr, görüşme sırasında hükümetin askeri alandaki gelişmeler ile ateşkes ihlallerini yakından takip ettiğini belirterek, "Hükümet, ülkede adil ve daimi barışın tesis edilmesini istiyor ancak bu, BMGK'nın 2216 sayılı kararı uygulanmadan gerçekleşmez." dedi.

Yemen hükümetine bağlı Askeri Komisyon dün, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'e sunduğu raporda, taraflar arasında ateşkesin başladığı 11 Nisan'dan bu yana Husi ve Salih yanlısı militanların ateşkesi 5 bin 865 kez ihlal ettiğini duyurmuştu.

BMGK'nın 2216 sayılı kararı, ülkede güvenlik düzenlemeleri yapılması, Husiler ve Salih yanlılarının ele geçirdiği kentlerden geri çekilerek silahları devlete teslim etmesi, devlet kurumlarının yeniden düzenlenmesi, yönetim şekli konusunda kapsamlı siyasi diyaloğa devam edilmesi ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasını öngörüyor.

HABERE YORUM KAT