1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM'den Tarihin En Büyük Yardım Çağrısı
BM'den Tarihin En Büyük Yardım Çağrısı

BM'den Tarihin En Büyük Yardım Çağrısı

BM'nin insani yardım kuruluşları gelecek yıl tüm dünyada yapılacak insani yardımlar için 12,9 milyar dolar isterken, bu miktarın yarısı Suriyeliler için harcanacak.

17 Aralık 2013 Salı 10:57A+A-

Birleşmiş Milletler'in (BM) insani yardım kuruluşları, gelecek yıl tüm dünyada yapılacak insani yardımlar için 12,9 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu, bu miktarın yarısının Suriyeliler için harcanacağını bildirdi.

BM insani yardım örgütleri, 2014 yılı stratejilerini ve gereksinimlerini BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

Basın toplantısına, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani yardımlardan sorumlu yardımcısı Valerie Amos, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktör Yardımcısı Yoka Brandt ve Save the Children Örgütü Başkanı Jasmine Whitbread katıldı.

Toplantıda konuşan Amos, gelecek yıl 17 ülkede 52 milyon insana ulaşarak 12,9 milyar dolarlık yardımyapmayı planladıklarını söyledi.

Suriyelileri insani yardım

Son günlerde Suriyelilerin durumunu görmek için Lübnan ve Suriye'ye ziyaretlerde bulunduğunu anımsatan Valerie Amos, Suriye içinde yaşayan ve bölge ülkelere sığınan Suriyelilerin son günlerdeki ağır kış koşulları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti.

Amos, bir basın mensubunun, Cenevre-2 Konferansı sonrasında Suriye'deki durumun düzelmesi halinde Suriye ile ilgili planlamalarını değiştirip değiştirmeyeceklerini sorması üzerine, "Bugün savaş dursa bile elimizde hala bir insani kriz olacak" dedi.

BM örgütlerinin insani yardım stratejisine göre, Suriyelilere gelecek yıl 6,5 milyar dolar yardım yapılması planlanıyor. Bu yardımların 2,27 milyar dolarının Suriye'nin içindeki 9,3 milyon kişiye, 4,2 milyar dolarının ise bölge ülkelere sığınan yerinden olmuş 4,1 milyon Suriyeliye harcanması öngörülüyor.

BM örgütlerinin planlamasına göre Türkiye'deki sığınmacılara ise gelecek yıl 522,4 milyon dolar yardımyapılacak.

Yapılan tahminlere göre 2013 yılı Aralık ayı itibarıyla 562 bin olan Türkiye'deki sığınmacı sayısı 2014 yılı Haziran ayında 781 bine, 2014 yılı Aralık ayında 1 milyona çıkacak.

AA

HABERE YORUM KAT