1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM’den Suriye’deki Çocuk Ölümlerine Tepki!
BM’den Suriye’deki Çocuk Ölümlerine Tepki!

BM’den Suriye’deki Çocuk Ölümlerine Tepki!

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Moumtzis, Suriye’deki çocuk ölümlerine tepki göstererek, “Psikolojik travma, hayatlarının geri kalan kısmında onlarla birlikte kalacak.” dedi.

13 Mart 2018 Salı 16:47A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, BM Cenevre Ofisi’nde devam eden İnsan Hakları Konseyi’nin 37. oturumunda yaptığı konuşmada, Suriye’de 13 milyon 100 bin kişinin “hayat kurtarıcı acil insani yardıma” muhtaç olduğunu ve 5 yaş altı 663 bin çocuğun da akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ifade etti.

AA’da yer alan habere göre, Suriye’de 7 yılı geride bırakan savaşta sayısız çocuğun hayatını kaybettiğini anlatan Moumtzis, Suriye’de başta İdlib, Halep ve Deyrizor olmak üzere geçen yıl 910 çocuğun öldürüldüğünü, 361 çocuğun da yaralandığını bildirdi.

Moumtzis, bu ölümlerin çoğunun İdlib, Halep ve Deyrizor’da meydana geldiğini, bu sayıların Suriye’de sadece buz dağının görünen kısmı olduğunu vurguladı.

“Bir Sonraki Gün Yaşayıp Yaşamayacaklarını Bilmiyorlar”

Doğu Guta’daki çocukların gelişigüzel hedef alındığını ve görülmemiş şiddete maruz kaldığına dikkat çeken Moumtzis, şöyle konuştu:

“Hava saldırıları, varil bombaları, topçu bombardımanı ve açlık her gün karşılaşılan bir gerçek hâline geldi. Çocuklar, 5 yıldır kuşatma altında yaşadıktan sonra bir sonraki gün yaşayıp yaşamayacaklarını bilemeden aileleriyle birlikte aşırı kalabalıklar hâlinde evlerin bodrum katlarında kalıyorlar. Psikolojik travma, hayatlarının geri kalan kısmında onlarla birlikte kalacak.”

“BM’nin Yardım Operasyonları Çöktü”

Moumtzis, Beşşar Esed rejiminin gerekli izinleri vermediği için kuşatma altındaki Doğu Guta ve ulaşılması zor bölgelerdeki sivillere yönelik BM’nin insani yardım operasyonlarının neredeyse tamamen başarısızlığa uğradığını dile getirdi.

BM’nin Suriye’de aldığı “insani ateşkes” kararına acilen uyulması gerektiğini hatırlatan Moumtzis, bunun gerçekleşmemesi durumunda bombardımanlarda ölen sivillerin çok daha fazlasının açlık ve hastalıklardan dolayı yaşamını yitireceği uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT