1. HABERLER

  2. HABER

  3. BM'den İsrail'e Nükleer Darbesi
BMden İsraile Nükleer Darbesi

BM'den İsrail'e Nükleer Darbesi

BM, İsrail'den nükleer programını incelemeye açmasını talep etti.

04 Aralık 2012 Salı 12:04A+A-
İsrail'in Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na katılması ve nükleer tesislerini UAEK'in incelemesine açması çağrısında bulunan tasarı BM'de kabul edildi.

Genel Kurul'da 6'ya karşı 174 oyla kabul edilen karar tasarısında, İsrail'in ''daha fazla erteleme olmadan'' Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na katılması ve nükleer tesislerini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun incelemesine açması çağrısında bulunuluyor.

193 üyeli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen tasarılar, bağlayıcı nitelik taşımıyor, ancak dünyanın görüşünü yansıtıyor ve siyasi ağırlık taşıyor.

Tüm Arap ülkeleri ve İran, Aralık ayı ortasında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de nükleer silahların yasaklanması için düzenlenecek üst düzey toplantıya katılmayı planlıyordu.

Amerika Birleşik Devletleri, geçen ay, toplantının bölgedeki siyasi çalkantı ve İran'ın silahsızlanma konusundaki muhalif tutumu yüzünden yapılmayacağını açıklamıştı.

İran ve bazı Arap ülkeleri, toplantının iptal edilmesinin asıl sebebinin, İsrail'in toplantıya katılmayı reddetmesi olduğunu savunuyorlardı.

İsrail , Genel Kurul'daki oylamayla ilgili olarak henüz açıklama yapmadı.

İsrail, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na, nükleer silah sahibi Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore gibi katılmayı reddediyor.

 

Nükleer silahları olduğunu ne yalanlayan ne de doğrulayan İsrail'in yaygın biçimde atom bombalarına sahip olduğuna inanılıyor.
 

HABERE YORUM KAT