1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. BM'den İsrail'e Filoya Dokunma Uyarısı...
BM'den İsrail'e Filoya Dokunma Uyarısı...

BM'den İsrail'e Filoya Dokunma Uyarısı...

Birleşmiş Milletler, İsrail'e gemi filosuna dokunmaması uyarısında bulundu. İsrail ise uluslararası toplumun tepkisini çekmeyecek şekilde (!) müdahale hazırlıkları yapıyor.

29 Mayıs 2010 Cumartesi 01:16A+A-

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un sözcüsü Martin Nesirky, bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamasında yarın Gazze açıklarında olması beklenen gemi filosuna dokunmaması uyarısında bulundu.

Nesirky, tarafları gerilimi tırmandırmadan sorunu çözmeye çağırırken BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un da gelişmeleri yakından takip ettiğini bildirdi. Nesirky, "Sorunun çözüme kavuşması için herkesi sorumlu davranmaya çağırıyoruz" dedi.

İHH, gemi filosu için BM'nin de desteğini talep etmiş olmasına rağmen İsrail'in baskılarından ötürü açık bir destek vermemişti. BM'nin Gazze'deki ofisi de gemi filosunun düzenlenmesini takdir etmekle birlikte organizasyonda yer almayacağını açıklamıştı.

İsrail'in Filoyu Ele Geçirme Operasyonunun Detayları

İsrail, ablukayı kırmak için Gazze'ye doğru yol alan uluslararası yardım filosunu ele geçirmek için sürdürdüğü hazırlıkları tamamladı. Deniz Kuvvetleri başta olmak üzere tüm İsrail ordusunu kapsayan hazırlıklar ayrıntılı bir şekilde İsrail basınında yer aldı.

Deniz komandoları ile cezaevleri idaresine bağlı Mitsada birliklerinin gerçekleştireceği operasyonu Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Marom yönetecek. Operasyona katılanların yüzleri kimliklerinin tespit edilememesi için maskeli olacak. Gemiler ele geçirildikten sonra patlayıcılar veya 'terör malzemeleri' tehlikesine karşı yolcuların eşyaları ve gemilerdeki yükler eğitimli köpeklerle taranacak.

'Gök Rüzgarları' operasyonuna hazırlanan komandolar, helikopterlerden sarkıtılan iplerle gemilere inme alıştırmaları yaptı. Deniz kuvvetlerinde hafta sonu tatili ve bütün izinler iptal edildi. Kuvvet komutanı operasyona katılacak olan askerlere, gemi yolcularının olası provokasyonlarına kapılmamaları, mümkün olduğu kadar hassas ve dikkatli davranarak yaşamlarını tehlikeye atmamaları yönünde talimatlar verdi.

Operasyonda meydana gelebilecek acil durum olasılıklarına karşı, yedek uzman komando birlikleri göreve çağrıldı.

İsrail, dünya kamuoyunun tepkisini azaltmak için elektronik engelleme yoluyla filodan yapılan canlı yayını kesmeyi planlıyor.

"Canlı Yayın Kesilecek; Müdahale Edilecek!"

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Savaş Bakanı Ehud Barak, dün akşam yaptıkları açıklamada, gemi filosunun Gazze'ye girmesine izin vermeyeceklerini bir kez daha yineledi.

Gazze'de insani krizin yaşanmadığını savunan Lieberman, hiç kimsenin egemenliklerini çiğnemesine fırsat vermeyeceklerini söyledi.

Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre Lieberman "İsrail, denizde ya da havada egemenliğinin çiğnenmesine fırsat vermeyecektir" dedi.

Savaş Bakanı Ehud Barak ise İsrail ordusuna verdiği son emirde, Gazze istikametine ilerlemek isteyen gemilerde bulunan herkesin, uluslararası toplumun tepkisini çekmeyecek şekilde tutuklanmalarını istedi.

Bakan Lieberman, İsrail'in Gazze'den günlük olarak fırlatılan füzelere rağmen Gazze'ye hergün onlarca tonluk gıda ve temel tüketim maddesinin girmesine müsaade ettiğini söyledi.

Gazetenin haberine göre İsrail, gemiden yapılan canlı yayınları kestikten sonra "Gök Rüzgarları" operasyonuna başlayacak. Gizli şekilde icra edilecek operasyon sırasında katılımcıların hepsi etkisiz hale getirilerek Ashdod limanına, oradan da uçaklarla kendi ülkelerine gönderilecek.

Gemiye operasyon düzenleyecek askerler hakkında ilerleyen İlerleyen günlerde uluslararası mahkemelerde dava açılmaması için, askerlerin maske kullanacağı bildirildi.

İsrail, kararını bir kez daha gemilerin engellenmesi yönünde netleştirirken Gazze limanında ise ümitler hala tükenmedi. Gazzeliler, gemi filosunu karşılamak için hazırlıklara devam ediyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT