1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALİ

  4. BM’den Fransa’ya Tam Destek
BM’den Fransa’ya Tam Destek

BM’den Fransa’ya Tam Destek

BM Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleri, Fransa'nın Mali'deki İslamcılara karşı müdahalesine destek belirtti.

15 Ocak 2013 Salı 16:06A+A-

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, müdahalenin Mali'de 'anayasal düzenin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesisine yardımcı olacağı umudunu' dile getirdi.

İslamcı grupları püskürtmek için Mali ve Fransız güçlerine yakında binlerce Afrikalı askerin katılması bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi Fransa'nın çağrısı üzerine olağanüstü toplandı.

Fransa'nın BM temsilcisi Gerard Araud, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, diğer 14 Konsey üyesinden destek ve anlayış gördüklerini söyledi. Araud bununla birlikte Fransa'nın bir an önce Batı Afrika gücünün Mali'ye sevk edilmesini istediğini de belirtti.

Afrika askerleri BM Güvenlik Konseyi'nin 2085 sayılı kararı uyarınca bu ülkeye gönderilecek. Bu karar Aralık'ta alınmış, 3000 askerin görüşmeler yoluyla bir çözüme varılamaması halinde bölgeye sevk edileceği bildirilmişti.

İslamcıların başkent Bamako'ya ilerlemesinin bölge için büyük bir güvenlik tehdidi yaratacağını iddia eden Fransa, İslamcı güçlerin güneye doğru ilerlemesi üzerine Mali'ye askeri müdahale başlatmıştı.

“Fransa, Müdahalenin Bedelini Ödeyecek”

Fransa, hava saldırılarının Kuzey Mali'nin kontrolünü ele geçiren İslamcıları geri çekilmeye zorladığını söylüyor. Ancak İslamcı gruplar dün bir kenti daha ele geçirdi.

El Kaide ile bağlantılı Tevhid ve Cihad Hareketi, Fransa'nın Mali'ye müdahalenin bedelini ödeyeceğini belirtti.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum