1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. BM Kimyasal Komisyonunun Görev Süresi Uzatıldı
BM Kimyasal Komisyonunun Görev Süresi Uzatıldı

BM Kimyasal Komisyonunun Görev Süresi Uzatıldı

BM, Suriye'de kimyasal silah iddialarını araştıran misyonun görev süresini uzattı.

18 Kasım 2016 Cuma 08:37A+A-

Suriye'de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünce (OPCW) oluşturulan misyonun (JIM) görev süresi bir yıl uzatıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), bağımsız araştırma komisyonunun görev süresinin uzatılması görüşüldü.

Görev süresi bugün sona eren komisyonun çalışmalarına devam etmesi için süre uzatımına ilişkin ABD tarafından hazırlanan karar tasarısı, BMGK'da oy birliğiyle kabul edildi.

Kararda, kimyasal silah kullanan tüm birey, kuruluş, grup ya da hükümetlerin bu saldırılardan sorumlu tutulması gerektiği vurgulandı.

Misyon, bir yıllık görev süresinde BMGK tarafından incelenmesi istenen kimyasal silah saldırılarını soruşturmuş ve üç olayda Suriye rejiminin, bir olayda ise IŞİD’in kimyasal silah kullandığını tespit etmişti.

Rusya ise misyonun raporunun çelişkili olduğunu savunmuş ve rejimin kimyasal silah kullandığına ilişkin yeterli kanıt olmadığını iddia etmişti.

OPCW de misyonun raporunun ardından Suriye'de kimyasal silah kullanan Esed rejimini ilk kez kınamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, BMGK'ya Suriye'de kimyasal silah kullanılmasına izin veren üst düzey rejim yetkililerine yaptırım uygulanması çağrısında bulunmuştu.

 

HABERE YORUM KAT