1. HABERLER

  2. HABER

  3. BM Hazırladığı Raporun Gereğini Yapmalıdır!
BM Hazırladığı Raporun Gereğini Yapmalıdır!

BM Hazırladığı Raporun Gereğini Yapmalıdır!

MAZLUMDER İstanbul Şubesi, Birleşmiş Milletler’den (BM), 31 Mayıs 2010 tarihinde Siyonist İsrail askerlerinin Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırıyla ilgili hazırladığı raporun gereğinin yapılmasını istedi.

25 Eylül 2010 Cumartesi 05:04A+A-

MAZLUMDER İstanbul Şubesi, Birleşmiş Milletler'den (BM), 31 Mayıs 2010 tarihinde Siyonist İsrail askerlerinin Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırıyla ilgili hazırladığı raporun gereğinin yapılmasını istedi.

MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Av. Cihat Gökdemir, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, BM'nin hazırladığı raporda, İsrail'in saldırısının, "orantısız ve kabul edilemez derecede gaddar" olarak tanımlandığını söyledi.

"BM raporu, İsrail tarafından gerçekleştirilen Gazze'ye Özgürlük Filosu'na yönelik saldırıda 9 kişinin yaşamını yitirmesi ve pek çok kişinin yaralanması ve sonrasında yaşanan insan hakları ihlallerini, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukunu da kapsayacak şekilde inceleyen bir rapordur" diyen Av. Gökdemir, raporun ve raporu hazırlayan komisyonun tarafsız ve bağımsız uluslararası bir niteliğe sahip olduğunu belirtti.

"PEK ÇOK İHLAL VE SALDIRININ İŞLENDİĞİNİ TESPİT ETMİŞTİR"

Gökdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Komisyon, İsrail devletinin ve yetkililerinin uluslararası sularda seyreden ve Gazze'ye insani yardım malzemesi ulaştırma amacında olan Gazze Özgürlük Filosu'na yönelik saldırısının İnsan Haklarının çok ağır bir ihlali olduğu sonucuna ulaşmış ve bu sonuca da yaptığı bağımsız ve tarafsız araştırmalar neticesinde varmıştır. Bu saptamayı yapan BM'nin insan hakları alanındaki temel organı olan İnsan Hakları Konseyi'dir. Raporda ayrıca şunlar söylenmiştir: İsrail'in açık denizde Mavi Marmara'ya ilgili şartlar ve sebeplerle müdahale eylemi açıkça kanunsuzdur. Özellikle de bu eylem BM Sözleşmesi Madde 51'deki şartlar çerçevesinde savunulamaz. Gazze'deki sivil nüfusun toplu cezalandırılmasını teşkil eden ambargo, mevcut şartlarda veya herhangi şart altında meşru değildir. İsrail askeri ve diğer personelinin filo yolcularına karşı davranışı sadece orantısız olmakla kalmayıp tamamen gereksiz ve olağanüstü şiddet düzeyleri göstermiştir. Kabul edilemez bir vahşet düzeyini ortaya koymuştur. Bu davranış güvenlik gerekçesiyle veya herhangi diğer gerekçeyle meşru görülemez veya görmezden gelinemez. Bu, insan hakları hukuku ile uluslararası savaş hukukunun ağır ihlallerini teşkil etmiştir. Komisyonumuz, pek çok ihlal ve saldırının işlendiğini tespit etmiştir." Cihat Gökdemir, BM'nin hazırladığı raporun gereğini yapmasını istedi.

HÜSEYİN KULAOĞLU / VAKİT

HABERE YORUM KAT