1. HABERLER

  2. HABER

  3. TEKNOLOJİ

  4. BM: Facebook'un Terörizm Tanımı Çok Geniş
BM: Facebook'un Terörizm Tanımı Çok Geniş

BM: Facebook'un Terörizm Tanımı Çok Geniş

Birleşmiş Milletler Facebook'un terörizm tanımının 'çok geniş' olduğunu açıkladı.

03 Eylül 2018 Pazartesi 21:56A+A-

Birleşmiş Milletler araştırmacısı Fionnuala Ni Aolain'a göre Facebook terörizm ve terörist tanımlamasıyla aşırı bir sansür ve sosyal ağa 'keyfi erişim engeli' riski yaratıyor.

Terörle mücadele kapsamında insan haklarını koruma konusunda BM uzmanı Ni Aoalain, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'e 'teröristler'in Facebook kullanımını engellemekle ilgili çalışmalarından endişe duyduğunu belirtti.

Ni Aolain, Cenevre'de yaptığı basın açıklamasında Facebook'un erişim ve kullanımı düzenlemeye yönelik yaptığı terörizm tanımının çok geniş ve belirsiz olduğunu; kullanılan tanımın ayrımcılığı ve sansürü tetikleyen önlemlere yol açabileceğini ifade etti. Ni Aolain'e göre Facebook, hedeflerine ulaşmak için şiddet kullanan devlet dışı tüm grupları terörist olarak nitelendiriyor.

'Hükümetlerin damgalama istekleri ışığında rahatsız edici'

Uzman açıklamasında "böylesine geniş bir tanımı kullanmanın, bazı hükümetlerin karşıt görüşlü ve muhalif grupları barışcıl ya da şiddet yanlısı ayırt etmeden terörist olarak damgalama istekleri göz önünde tutulduğunda rahatsız edici olduğunu" söyledi.

Ni Aolain'e göre Facebook'un tanımı Uluslararası İnsancıl hukuk kurallarına da ters düşüyor. Bunun nedeni, Uluslararası İnsancıl Hukuk kurallarına uygun olsa dahi uluslararası olmayan silahlı çatışmalara taraf olan devlet dışı her grubu terörist tanımının içine alması.

Bir diğer endişeli durum ise Facebook'un bir insanın herhangi bir grubun bir parçası olup olmadığını belirlemedeki yöntemi. Uzman bu yöntemlerin yeterince açık olmadığını düşünüyor. Ni Aolain ayrıca, bu noktada Facebook'un eylemlerini araştıracak, gözlemleyecek ve kontrol edecek bağımsız süreçlerin söz konusu olmamasını da büyük bir sorun olarak görüyor.

Facebook'un teknoloji grubu Mayıs ayında terör propagandasıyla ilişkilendirilen bir milyon dokuz yüz bin içeriğin silindiğini açıklamıştı. Bu sayı 2017'nin ilk çeyreğinden yüzde 73 oranda daha fazla içeriğe tekabül ediyor.

Kaynak: Euronews

HABERE YORUM KAT