1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. BM: BAE, Mehmet Ali Öztürk’e hak ihlalinde bulundu
BM: BAE, Mehmet Ali Öztürk’e hak ihlalinde bulundu

BM: BAE, Mehmet Ali Öztürk’e hak ihlalinde bulundu

Birleşmiş Milletler, Mehmet Ali Öztürk başvurusunda Birleşik Arap Emirlikleri hakkında ihlal kararı verdi.

04 Mart 2022 Cuma 18:52A+A-

Birleşik Arap Emirlikleri’nde keyfi olarak tutulan ve işkenceye maruz kalan Mehmet Ali Öztürk’ün vekilleri Av. Gülden Sönmez, Av. Mete Gençer ve danışman hukukçu akademisyen Doç. Dr. Ali Emrah Bozbayındır 5 Ocak 2021’de Birleşmiş Milletler mekanizmalarına başvuruda bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, avukatları tarafından yapılan Mehmet Ali Öztürk başvurusunda, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başvurucuyu keyfi olarak tutukladığına ve temel insan haklarını ihlal ettiğine karar verdi. Çalışma Grubu, Mehmet Ali Öztürk’ün hürriyetinden yoksun bırakılmasının Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi’nin 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11’inci maddelerini ihlal ettiğine ve bu nedenle keyfi olduğuna hükmetti. Ayrıca, çalışma grubunun keyfi tutuklamalara ilişkin I, III ve V. kategorilerin de BAE tarafından ihlal edildiğine karar verdi. Bu kapsamda, Mehmet Ali Öztürk’ün zorla kaybettirme ve işkence ve kötü muamele mağduru olduğu kabul edildi. Öztürk’ün yasal hakim önüne çıkarılma, adil yargılanma, konsolosluk ve tercüman hakkından yararlanma ve ayrımcılığa uğramama gibi haklarının da ihlal edildiğine karar verildi.

Çalışma grubu, Öztürk’ün derhal serbest bırakılmasını da BAE hükümetinden talep etmiş ve bu karar ilan edilmeden önce Mehmet Ali Öztürk serbest bırakıldı. Ayrıca Çalışma Grubu, BAE’nin 2014 tarih ve 7 numaralı Terörizm Suçlarıyla Mücadele Kanunu’nun da uluslararası insan hakları normlarıyla uyumlu olmadığına karar verdi. Bu durum bu kanunla tutulan birçok kişinin mağduriyetini de ortaya koyuyor. Ayrıca, olaydaki ağır insan hakları ihlalleri nedeniyle Çalışma Grubu, Mehmet Ali Öztürk’ün vakasını gerekli eylemlerde bulunmaları için Birleşmiş Milletler Zorla Kaybettirmeler Çalışma Grubu, İşkenceyle Mücadele Özel Rapörtörü, Hakimlerin ve Avukatların Bağımsızlığı Özel Raportörü ve İnsan Hakları ve Terörizmle Mücadele Özel Raportörü’ne gönderdi. BM tarafından verilen Mehmet Ali Öztürk kararı, şimdiye kadar Birleşik Arap emirlikleri hakkında alınmış en kapsamlı ve ağır karar olma niteliğini de taşıyor.

Sitemize açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Öztürk’ün avukatı Gülden Sönmez şu açıklamalarda bulundu:

Kararın en önemli özelliklerinden birisi de, BAE’nin Türkiye’ye karşı düşmanlığını sistematik ihlaller esnasında ortaya koyduğu ve bu durumun delillerle BM kararında kayıt altına alınmasıdır.

Türkiye-BAE ilişkilerinin öncesi, şimdisi ve sonrasına bakmaksızın, suçların kayıt altına alınması, suçluların cezalandırılması ve mağdurların adalete erişim çabası devam etmelidir.

Unutmayalım hala BAE zindanlarında haksız yere tutulan çok sayıda masum insan var.

HABERE YORUM KAT