1. HABERLER

  2. HABER

  3. Birleşmiş Milletler Suriye Tasarısını Kabul Etti
Birleşmiş Milletler Suriye Tasarısını Kabul Etti

Birleşmiş Milletler Suriye Tasarısını Kabul Etti

BM Genel Kurulu, insan hakları ihlallerini kınayan Suriye tasarısını kabul etti.

17 Şubat 2012 Cuma 01:03A+A-

BM Genel Kurulunun 137 oyla kabul ettiği, Suriye'de Esad rejiminin insan hakları ihlallerini ve şiddeti
kınayan, şiddetin derhal sona ermesini isteyen karar tasarısına Rusya ve Çin başta olmak üzere 12 ülke ''Hayır'' oyu verdi.

BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, karar tasarısı büyük bir farkla kabul edilirken BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) 4 Şubat'ta yapılan oylamada da benzer tasarıya ''Hayır'' oyu vererek kararın BMGK'dan geçmesini engelleyen Rusya ve Çin'in yine ''Hayır'' oyu kullanmaları dikkati çekti.

Karar tasarısına Suriye, Rusya, Çin, Bolivya, İran, Venezuela, Küba ve Kuzey Kore'nin aralarında bulunduğu 12 ülke ''Hayır'' oyu verdi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, oylamadan sonra yaptığı açıklamada, karar tasarısında değişiklik taleplerinin gözardı edildiğini belirtti.

İran ve Bolivya temsilcileri de Rusya'nın değişiklik taleplerinin karar tasarısına yansıtılmamasının son derece yanlış olduğunu belirterek, Suriye'de silahlı teröristlerin bulunduğunu savundu.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar Caferi de kararın ülkesindeki aşırı grupları cesaretlendireceğini, daha çok kaos ve kriz getireceğini ileri sürdü.

BM Genel Kurulundaki karar tasarılarının oylamasında 193 üye ülkenin hiçbirinin veto hakkı yok. Genel Kurul kararlarının BMGK kararlarının aksine bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak tavsiye niteliğinde olan bu kararlar uluslararası toplumun görüşlerini yansıtması açısından önem taşıyor.

Bu kapsamda BM Genel Kurulunda Suriye karar tasarısının bu kadar büyük farkla kabul edilmesi, Esad rejimine gönderdiği mesajın daha güçlü olmasını sağlaması açısından son derece önemli görülüyor. TRT 

 

HABERE YORUM KAT