1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Bir Yanı Dumanlı, Yıkılmış; Öbür Yanı Lüks Binalar...
Bir Yanı Dumanlı, Yıkılmış; Öbür Yanı Lüks Binalar...

Bir Yanı Dumanlı, Yıkılmış; Öbür Yanı Lüks Binalar...

Suriye'de savaşın en çetin yaşandığı bölgelerden biri olan Halep'te iki farklı dünya yaşam savaşı veriyor.

03 Eylül 2013 Salı 15:08A+A-

Mustafa Kadir Çelik'in gözlemleri:

Eski Halep'te Esed'in bombaları ve füzeleriyle harabeye dönen evler varken bir kaç kilometre uzaklıktaki Esed taraftarlarının yaşadığı Yeni Halep bölgesinde ise savaşın uğramadığı 5-10 katlı lüks binalar dikkat çekiyor.

Muhaliflerle Esed'e bağlı güçlerin yoğun çatışmalarına sahne olan Halep'te iki farklı dünya var. Sokaklar arasında bile savaşın ve barışın farkını gözlemlemek mümkün. Muhaliflerin kontrolü altında olan eski Halep'te Esed'in bombaları ve füzeleriyle harabeye dönen ve yıkılma tehlikesi altında olan evlerde insanlar yaşamaya çalışıyor.

Birkaç kilometre uzaklıktaki Esed taraflarının yaşadığı Yeni Halep bölgesinde ise savaşın uğramadığı 5-10 katlı lüks binalar dikkat çekiyor.

Halep'te kaldığımız binadan günün her saatinde çıkmak mümkün değil. Çevre güvenliğinin ve muhtemel bir bombalamanın olmayacağına iyice kanaat getirdikten sonra sokağa adım atabiliyoruz. Zaman zaman bulunduğumuz binanın çevresine düşen bombaların sarsıntısı savaşın tüm sıcaklığını hissettiriyor.

MOTOSİKLET DAHA AZ RİSKLİ

Halep'te araba kullanmak demek, Esed güçlerine gelin beni vurun davetiyesi çıkarmak anlamına geliyor. Sokaklarda imha edilmiş ve içlerinde kaç kişinin öldüğünü kimsenin hatırlamadığı onlarca araç bulunuyor. Halep'te henüz çatışmaların yaşanmadığı dönemde de oldukça fazla sayıda olan motosikletler, çatışmalarla birlikte can kurtarıcı olarak görülüyor. Halep'te neredeyse kişi başına bir motosiklet düşüyor.

halep-aleppo_suriye.jpg

KALIN DUVARLAR VAR

Halep'te muhalifler ve onlara destek verenler ile Esed taraftarlarının arasında adeta görünmeyen kalın duvarlar var. Bu ayrışmanın Eski Halep tarafında muhalifler kalıyor ve genel olarak yoksullar.

Yeni Halep denilen yerde ise Esed taraftarları kalıyor ve Eski Halep'teki gecekondu ya da top ve bomba isabet ettiği için yıkılmak üzere olan evlere karşın orada yeni yapılmış zarar görmeyen 5-10 katlı evler bulunuyor. Daha lüks bir yaşam sürüyorlar. Eski Halep’te bazı evlerin yanında bulunan boş araziler, çatışma şartlarında belediyecilik diye bir şey kalmadığı için çöplük alanına dönüşmüş durumda.

Bir Sokakta Nargile Diğerinde Füze

Halep sokaklarında gezerken birkaç kilometrekarelik alan içerisindeki bambaşka dünyalara şahit olmak bizi şaşırtıyor. Bazı mahallelerde insanlar evlerinin önünde çay ve nargile keyfi yaparken araçlarla geçtiğimiz diğer bir mahalleden ise çatışma sesleri yükseliyor. Her sokağın ne kadar tehlike barındırdığını muhalifler çok iyi biliyor. Tüm bunların yanında bulunduğumuz mahalleye bir Scud füzesi düşme ihtimali de yok değil. Böyle bir ihtimal olduğunu ilk günden itibaren hem duyuyoruz hem de uğradığımız mahallelerde onlarca bir füzeyle kullanılamaz hale geldiğini görerek anlıyoruz.

YENİ ŞAFAK

 

HABERE YORUM KAT