1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bir Tip'in Kemalist sembolleri içselleştiren sahte zafer sarhoşluğu
Bir Tip'in Kemalist sembolleri içselleştiren sahte zafer sarhoşluğu

Bir Tip'in Kemalist sembolleri içselleştiren sahte zafer sarhoşluğu

Bir yerlerden fotoğraf kaldırılacak, beton heykeller yıkılacak ise buna Mustafa Kemal’inkiler ile başlamak gerekir ki tutarlı olunsun. Ama Türkiye Solunda bu tutarlılık ne gezer!

05 Haziran 2023 Pazartesi 17:26A+A-

HAKSÖZ HABER

Modern ulus-devletin en kötü özelliklerinden birisi siyasal önderlerin aşırı yüceltilmesi ve kitleler nezdinde farklı algılanmasına yol açıcı heykel, anıt, fotoğraf temsil ve sembolleri olayına Türkiye'de fazlasıyla karşılaşmak mümkün.

Tabi bu meseleden bahsediliyorsa bunun merkezine Mustafa Kemal'i koymak gerekir.

Bütün şehir merkezlerinin, meydanların ortasına dikilen heykeller, bütün okulların bahçesindeki M. Kemal büstleri, her devlet dairesinde ve her odadaki M. Kemal tablosu, bütün ders kitaplarının onun fotosu ve onun sozleriyle başlaması örneğinde olduğu gibi adeta bir tanrı imajı içerisinde inşa edilmesi söz konusu.

Daha çarpıcı olan ise bunu başlatan ve kuran kişinin M. Kemal olması.

Güya özgürlük ve adalet söylemlerini dillerinden düşürmeyen Türkiye Solu ise Kemalizm'le olan göbek bağından dolayı bu çarpıklığı görememekte. Bütün bir toplumu kişiliksizleştirici Kemalist ritüellerin altında yaşamayı bu nedenle rahatlıkla dayatmakta beis görmüyor ki Erkan Baş'ın söylemleri de bunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Halbuki bir yerlerden fotoğraf kaldırılacak, beton heykeller yıkılacak ise buna Mustafa Kemal’inkiler ile başlamak gerekir ki tutarlı olunsun. Ama Türkiye Solunda bu tutarlılık ne gezer!

 

HABERE YORUM KAT

5 Yorum