1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Bir ödül uğruna “Kurak Günler”
Bir ödül uğruna “Kurak Günler”

Bir ödül uğruna “Kurak Günler”

“’Kurak Günler’ adlı sinema filminin hikâyesi ülkemizdeki Batılılaşma, Batı’ya özenme, yaranma serüvenimizin de kısa bir hikâyesi aslında.”

17 Aralık 2022 Cumartesi 18:31A+A-

SÜLEYMAN CERAN / HAKSÖZ-HABER

Bir Ödül Uğruna

Kurak Günler adlı sinema filminin hikâyesi ülkemizdeki Batılılaşma, Batı’ya özenme, yaranma serüvenimizin de kısa bir hikâyesi aslında. Altın Portakal’da 9 ödül birden alıp ödül konuşmasında Boğaziçi Üniversitesi’nin “zorba bir zihniyetin saldırısı altında” olduğunu söyleyip “Gezi direnişçilerine” selam çakıp “zorbalığa karşı direnen herkes kazanacak” diyen yapımın merkezine eşcinselliği alan ve tüm bu filmi devlet desteğiyle yapmayı başaran yönetmen Emin Alper’den bahsediyorum. Alper, bu çalışmasıyla Cannes Film Festivali’nde LBGT filmlerinin yer aldığı “Queer Palm” filmleri arasında -sonrasında kazanamasa da- yer almayı başardı. Kurak Günler sadece bununla kalmadı, Roma’da jüri özel ödülünü, Avrupa Film Akademisi ödülünü uzun süredir Türkiye’ye vermediği en iyi kurgu ödülünü, Hırvatistan’da en iyi film dâhil üç ödülü birden aldı.

Baştan alalım. Yönetmen Emin Alper, 2019 yılında Kültür Bakanlığı’na destek başvurusu yaptı. Filminin adı o süreçte “Balkaya” idi ve içeriğinde eşcinsel hiçbir öge yoktu.


Yazının devamı >>>