1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bir Garip Yardım Kısıtlaması
Bir Garip Yardım Kısıtlaması

Bir Garip Yardım Kısıtlaması

İHH'nın MEB'le imzaladığı protokol kapsamında yürüttüğü 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' kampanyasına Pendik Melek Aknil Teknik Kız Meslek Lisesi idaresince keyfi kısıtlama getirildiği öğrenildi.

29 Ocak 2014 Çarşamba 03:32A+A-

Aybike Eroğlu / Yeni Şafak

İHH tarafından 2013 yılının Ekim ayında başlatılan 'Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var' kampanyasının Pendik Melek Aknil Kız Teknik ve Meslek Lisesi okul idaresi tarafından engellendiği ortaya çıktı. Okul idaresi, kampanyanın duyurusunu 2,5 ay geciktirdi, ardından da 10 günle sınırladı. Kampanyadan haberdar olan öğrencilerin kendi aralarında organize olup, yetimler için faaliyete başlayınca idarenin tepkisiyle karşılaştığı iddia edildi.

DUYURU 2,5 AY GECİKTİRİLDİ

Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ilçedeki tüm okullara MEB'in onayı dahilinde yapılan kampanyayla ilgili olarak 8 Ekim 2013 tarihinde gereğinin yapılması için ilçedeki okullara yazı yazdı. Okul idaresi ise yıl geneline yayılması gereken projeyi yaklaşık 2,5 ay bekleterek 23.12.2013- 03.01.2014 tarihleri arasında 10 günle sınırlayan bir yazıyla okula ilan etti. Projeye destek olan dört sınıftan ikisinin çeşitli idareci ve öğretmenlerin baskısı nedeniyle kampanyaya desteği kestiği iddia edildi. Öğrenciler bazı idareci ve öğretmenlerin 'Kampanyada toplanan paranın PKK'ya ve diğer örgütlere gitmediğini nerden biliyorsunuz' diyerek Bakanlığın kampanyasını sabote ettiğini iddia etti. Öğrenci velileri ise kampanya konusunda ısrarcı olan çocuklarının psikolojik baskıya maruz kaldığını söyledi.

SADECE BU OKULDA ENGELLEME VAR

İHH Yetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz, projenin Milli Eğitim Bakanlığı'yla imzalanan protokol kapsamında tüm ülke genelinde başlatıldığını kaydetti. Okul idaresinin projeyi engellemek adına uygun olmayan yaklaşımlarının bulunduğunun kendilerine de iletildiğini söyleyen Yılmaz 'Avukatlarımız konuyla ilgileniyor. Bir keyfi hukuksuzluk varsa gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulanacağız' şeklinde konuştu. Öğrenciler ve yetimler arasında gönül köprüsü kurmayı hedeflediklerini anlatan Yılmaz, şunları söyledi: 'Ülke genelinde yalnızca bu okulda sorun yaşadık. Melek Aknil Lisesi'nde 4 sınıf 5 yetimi desteklerken 2 sınıf destek vermekten vazgeçti. Şimdi okulda 2 sınıf 2 yetimi desteklemeye devam ediyor.'

İvedi olduğu yazmıyordu

Okul Müdürü Zeki Balcı'nın 13 Ocak 2014'te İstiklal Marşı öncesi yaptığı konuşmada Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteklediği kampanyanın yasal olmadığını savunduğu ve 'Burası muz cumhuriyeti değil. Her kuruluşun kampanyası için yardım toplanamaz' dediği iddia edildi. Okul Müdürü Zeki Balcı ise iddiaları yalanladı. Balcı, kampanyanın geciktirilme sebebini ise 'Gelen yazıda ivedi olduğu yazmıyordu' diyerek savundu.

Kurban için para toplandı

İHH'nın projesine taş koyan okul idaresinin Kurban Bayramı'nda öğrencilerden kurban parası topladığı öğrenildi. Toplanan paralarla alınan kurbanların etlerinin fakir öğrencilere dağıtıldığını belirten Okul Müdürü Balcı çelişkili ifadeler kullandı. Önce sadece öğretmenler arasında para toplandığını belirten Balcı, sonra öğrencilerden de para toplandığını ancak ne kadar toplandığını bilmediğini söyledi. Balcı kurbanların hangi öğrencilere dağıtıldığının kayıtlı olduğunu savundu.

TIR'lar yola çıktı

İHH İnsani Yardım Vakfınca temin edilen 5 tır yardım malzemesi Suriye'ye gönderildi. Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 3'ü Van, diğerleri Kütahya ve Konya'dan gönderilen 5 yardım TIR'ı, sınır kapısından Suriye'ye geçiş yaptı. Yardım TIR'larında 150 ton un ile gıda ve kıyafet olduğu belirtildi.

 

HABERE YORUM KAT