1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Biden mı Trump mı" kavgası ABD'nin içler acısı halini özetliyor!
"Biden mı Trump mı" kavgası ABD'nin içler acısı halini özetliyor!

"Biden mı Trump mı" kavgası ABD'nin içler acısı halini özetliyor!

Ahmet Varol, ABD'deki siyasi tartışmaları yorumlarken Biden'ın yetersizliği sebebiyle Trump'ın dahi yeniden seçilme ihtimalinin doğduğuna dikkat çekiyor.

01 Nisan 2023 Cumartesi 13:50A+A-

Ahmet Varol / Yeni Akit

Trump’ın yeniden seçilmesinden mi korkuluyor?

Malum, eski ABD Başkanı Donald Trump pek aklı başında biri değil. Ama yine de küresel emperyalizmin başını çeken ve dünyaya hükmetme iddiasındaki ABD’nin dört yıl başkanlığını yaptı. Eğer ki başkanlık döneminde en azından çevresindeki akıl hocalarının öğütlerini dikkate alsaydı bir dört yıl daha yönetmesi ihtimali vardı. Ama kendini her zaman kendine akıl verenlerin tümünden daha akıllı gördüğü için onların öğüt ve tavsiyelerini hiç nazarı itibara almadı ve bu yüzden çok önemli potlar kırdı, dolayısıyla ayakta zor duran Joe Biden’a koltuğu kaptırdı.

Fakat Trump gelecek dönem için tekrar başkan olmak istiyor ve bu konuda gayet iddialı. Biden’ın her ne kadar sinsi olsa da büyük ölçüde pısırık politikası da anlaşıldığı kadarıyla Trump’ın bileğini güçlendiriyor. Amerikan toplumunun, bu günlerde aşırı siyonist Itamar Ben Gvir’in harekete geçirdiği sosyal medya fenomenlerinin ağza alınamayacak küfür ve hakaretleri karşısında dahi sinmeyi tercih eden Biden’ın yerine yeniden Trump’a fırsat vermeyi tercih edebileceğinden endişe duyuluyor.

Amerikan toplumunu Trump’ın kiminle yatıp kiminle kalktığı ilgilendirmiyor. Onlar için önemli olan seksenine merdiven dayamış bu adamın hâlâ siyaset sahnesinde estirebildiği rüzgarlar. O yüzden yeniden seçilmesi ihtimali çok da zayıf görülmüyor.

Muhtemelen bu yüzden, yargı mekanizması ona nispet edilen kirli bir işle ilgili dosyasını yeniden gündeme getirmeyi tercih etti. Trump’ın avukatının verdiği bilgilere göre, onun 2016 seçimlerinde Stormy Daniels isimli porno yıldızına 130 bin dolar “sus payı” ödediğine dair soruşturma çerçevesinde hakim önüne çıkarılması yönünde karar verdi.

The New York Times gazetesi mahkeme heyetinin Trump’a yöneltilen suçlamalarla ilgili ayrıntıları önümüzdeki günlerde açıklayacağını haber verdi. Trump’ın avukatı ise ona, ticari usûlsüzlüğe giren 30 ayrı suçlama yöneltildiğini söyledi.

Trump’ın bu davadan dolayı hakim önüne çıkarılması durumunda bu, ABD tarihinde ilk kez bir eski başkanın kendisine yöneltilen suçlamalardan dolayı hakim önüne çıkarılması hadisesi olacak. Yani Trump yine bir ilke imza atacak.

Trump ve taraftarları bu davanın tamamen siyasi amaçlı olduğunu, onun yeniden seçilmesinin önünün kapatılması amacıyla yargı mekanizmasından yararlanıldığını iddia ediyor.

Trump, mahkemenin kendisinin suçlanmasına dair karar almasından sonra yaptığı açıklamada suçlamaları tümüyle reddederek suçsuz olduğunu, şu an maruz kaldığı durumun ABD tarihinde hiç vuku bulmadığını, aslında kendisinin hukuki değil tamamen siyasi amaçlı bir takibe maruz kaldığını, bunda da siyasi muhaliflerinin büyük payı olduğunu iddia etti.

Demokrat Parti adına konuşanlar da Trump’ın maruz kaldığı muamelenin geçmişte benzeri olmayan türden olduğuna, ama onun sergilediği tutumun ve uygulamalarının da geçmişte bir benzerinin olmadığına dikkat çektiler.

Aslında bu gelişmeler ABD’de gelecek seçim döneminin epey çekişmeli geçeceğini gösteriyor. Bir yandan Biden’ın yeniden aday olmaya niyetli olduğu söylenirken, partisinin ileri gelenlerinin onun artık yeterince yıprandığını ve daha genç, daha dinç birine fırsat vermesi gerektiğini düşündükleri dile getiriliyor. Diğer yandan Biden’ın muhalifi Trump, özellikle son dönemde ABD’nin uluslararası platformda etki gücünün azalmasından, başkanının da zayıf kalmasından yararlanarak yeniden başkanlık koltuğuna oturmak istiyor ve bunu başarabileceği konusunda iddialı. Anlaşıldığı kadarıyla muhalifleri seçim meydanlarında ona yenilebilecekleri endişesi içindeler ki, ana vanayı kapatmak yani sahaya çıkmasını önleyecek bir şeyler yapmak suretiyle onu tamamen yarışın dışında tutmak istiyorlar. Fakat bunu başarmaları çok da kolay görünmüyor.

Eğer Trump’ın devreden çıkarılması amaçlı davalara, onun taraftarları sert tepkilerle karşı çıkar ve hadiseyi meydanlara taşırlarsa, siyonist işgal rejimini sarsan hadiseler gibi Amerika’da da ciddi çalkantılara neden olacak hadiseler yaşanması ihtimal dışında değildir.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum