1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Beyaz Baretliler Gönüllüsü: Hanımlar Olarak Yapabileceğimiz Çok Şey Var!
Beyaz Baretliler Gönüllüsü: Hanımlar Olarak Yapabileceğimiz Çok Şey Var!

Beyaz Baretliler Gönüllüsü: Hanımlar Olarak Yapabileceğimiz Çok Şey Var!

Suriye’nin Han Şeyhun bölgesinde sivil savunma ekibinin bir üyesi olarak çalışan Emel Hamo Beyaz Baretliler’in acil tıbbi müdahale çabalarına ilişkin gözlemlerini aktarıyor.

25 Haziran 2019 Salı 13:41A+A-

İki yıldır Beyaz baretlilerin bir üyesiyim. Bombalanan, enkaza çevrilen yıkıntılar arasından insanları kurtarmak ve acil tıbbi müdahale için çabalıyoruz. İki yıldır çok korkunç hadiselere şahitlik ettim ama son haftalarda yaşadıklarımız en korkuncuydu diyebilirim.

Şubat ayından beri Suriye’nin kuzeyi Esed rejimi ve Rusya’nın yoğun saldırıları ile karşı karşıya. Bu durum bölgede yaşayan yaklaşık 4 milyon sivilin hayatı için büyük tehlike oluşturuyor. Bu bölgeyi almak için rejim güçleri saldırılarını artırıyor. Bizler, Beyaz Baretliler olarak insanları kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz ama durum giderek daha bir kötüleşiyor. Beyaz Baretlilerin pek çok gönüllüsü bu saldırılarda hayatını kaybetti. Ben de bombalandığı için evimi terk ettim. Korkuyorum ama yaşadığım şehri terk etmeye gönlüm razı değil.

Liseyi bitirdikten sonra memleketim olan Han Şeyhun’da bir kamu hastanesinde hemşire olarak çalışmıştım. 2011’de devrim başlayınca gönüllü olarak doktorlara yardım etmeye başladım. İlk yardım ekibi olarak çalışıyorduk. Maaş almıyor, gönüllü olarak halkıma hizmet ediyordum.

Bu süre zarfında Beyaz Baretlilerin nasıl fedakarca çalıştıklarını ve hayati tehlikeyi göze alarak hayat kurtarma çabaları sarfettiklerini müşahade ettim. Bu çabaları onur vericiydi. Kocası Beyaz Baretliler’de çalışan bir arkadaşım vasıtasıyla irtibat kurdum. Onlar da hanım gönüllüler arıyorlardı. Önceleri eşim bunun benim için tehlikeli bir iş olduğunu düşünüyordu ama ben sahip olduğum tecrübeyle bu alanda hizmet etmemenin gerekliliğine inanmıştım. Ocak 2017’de kadın ekibine katıldım.

İlk başladığımda ailemin erkek üyelerinden tepki gördüm. Bu işin bir hanım için uygun olmadığını düşünüyorlardı. Arama ve kurtarma işini erkeklere mahsus bir iş olarak görüyorlardı. Ama ısrar ettim.

Dindar bir toplumda yaşıyoruz. Erkek gönüllülerin çoğu zaman yaralı bir hanımı tedavi etmeleri zor olabiliyor. Ya da evlerde hasta ya da yaralı hanımları ziyaret etmekte zorluk çekiyorlar. Oya biz bunu daha rahat gerçekleştirebiliyoruz. Bu yüzden Beyaz Baretliler tüm bölgede hanım ekipler oluşturdular. Bu sayede herkes bu çalışmalara destek verebilir. Şu bilinmeli ki, gittiğimiz her yerde insanlardan sadece saygı ve takdir görüyoruz.

HABERE YORUM KAT