1. HABERLER

  2. HABER

  3. Berlin Konserinin Görüntüsü 17 Yıl Sonra Ortaya Çıktı
Berlin Konserinin Görüntüsü 17 Yıl Sonra Ortaya Çıktı

Berlin Konserinin Görüntüsü 17 Yıl Sonra Ortaya Çıktı

Ahmet Kaya'nın DGM'de yargılanmasına sebep olan Berlin konserinin kayıtları 17 yıl sonra bir belgeselde gün yüzüne çıktı.

14 Aralık 2010 Salı 06:36A+A-

Hürriyet'in 14 Şubat 1999 tarihli manşetinde yer alan 'Ayıp Ettin Gözüm' başlıklı haberde, Ahmet Kaya'nın Berlin'deki konserde Kürdistan haritası ve Abdullah Öcalan'ın fotoğrafı önünde konuştuğu ileri sürülmüştü. Kaya'nın, "Orkestra ile gelmedim. Dağdaki adamın paraya ihtiyacı var." dediği iddia edilmişti. İstanbul DGM'de, 'PKK'ya yardım ve yataklık yapmak' suçlamasıyla dava açılan sanatçı, yurtdışına çıkmak zorunda kalmış ve yargılama sonunda 3 yıl 9 ay hapis cezasına mahkûm edilmişti. İlk kez ortaya çıkan görüntülerde Öcalan'ın fotoğrafı yer almadığı gibi Ahmet Kaya'nın, 'Dağdaki adamın paraya ihtiyacı var.' şeklinde bir cümle kurmadığı görülüyor.

Aleyhinde açılan davalar nedeniyle Almanya'da yaşayan yazar-yönetmen Hayri Avgar, Ahmet Kaya'nın sürgün yıllarını anlatan 'Yağmurlu Ülkenin Sürgünü' adlı belgesel çalışmasında çokça tartışılan Berlin konseri görüntülerini kullandı. Cihan'a konuşan Avgar, konser kayıtlarıyla beraber gerçeklerin ilk kez ortaya çıkacağını öne sürdü. Avgar, "Hürriyet gazetesinin kullandığı fotoğraf siyah-beyaz. Bu bilinçli olarak yapılmıştır. Çünkü o geceki video görüntüleri renklidir. Hürriyet gazetesi 'Fotoğrafın Öyküsü' başlıklı notunda fotoğrafın video görüntüsünden aldığını belirtiyor. Dolayısıyla fotoğraf ile oynandığını en azından Abdullah Öcalan'ın fotoğrafını montajlandığını anlayabiliyoruz. Aksi olmuş olsaydı fotoğrafı renkli olarak yayınlayabilirlerdi. Eğer o fotoğraf görüntüden alınmışsa, yüzde 500 montaj. Çünkü arşivimde olan 3 saatlik konser görüntüsünde çekim açılarından o fotoğraftaki gibi bir pozisyon gözükmüyor." dedi.

Geceyi basında yazıldığı gibi PKK'nın organize etmediğini iddia eden Avgar, şöyle devam etti: "Geceyi Berlin Demokratik Esnaflar Birliği düzenlemiştir. 29 Ocak 1994 tarihinde düzenlenmiştir bu gece. Gecenin anlam ve önemi 1938 yılında Dersim isyanına öncülük eden ve Elazığ'da idam edilen Seyid Rıza'yı anma gecesidir. Gecede 20 dakikalık bir sahne repertuarı var Kaya'nın. Hürriyet gazetesinin birinci sayfadan iddia ettiği gibi gecede sanatçı, 'Dağdaki adamın paraya ihtiyacı var' demiyor. Geceyi organize eden dernek yöneticileri de Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının olmadığını söyledi. Görüntülerden de anlaşılacağı gibi sadece sahnede Şeyh Said ve Seyit Rıza'nın fotoğrafı asılı olduğu görülüyor. Maalesef Hürriyet gazetesinin yayınlamış olduğu haber ve fotoğraf, mahkemeye delil olarak sunuldu. Bu sayede Ahmet Kaya 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı. O dönem Kaya'ya bir komplo kuruldu."

ZAMAN

HABERE YORUM KAT