1. HABERLER

  2. HABER

  3. BDP’li Kışanak: Devlet Yoksa Biz Varız!
BDP’li Kışanak: Devlet Yoksa Biz Varız!

BDP’li Kışanak: Devlet Yoksa Biz Varız!

BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, birilerinin etnik çatışma hazırlığında olduğuna işaret ederek, “Saldırılar durdurulmazsa biz Dörtyol'a gideceğiz.” dedi.

28 Temmuz 2010 Çarşamba 11:29A+A-

BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Bursa'nın İnegöl İlçesi ve Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde Kürtlere yönelik gerçekleştirilen linç girişimlerine ilişkin ajansımıza değerlendirmelerde bulundu. Kışanak, İnegöl ve Dörtyol'da olayları yapan grupların çatışmalara önceden hazırlandığını belirterek, "Olaylar içerisinde yer alan grupların artık kimlerle ilişkisi olduğunu bilmiyoruz, ama bazı grupların etnik çatışma hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu konuda hazırlık yaptıklarına dair işaretler var" diye konuştu. İnegöl'de ticari bir kavga sonrası bilinçli olarak insanlara birilerinin öldüğü haberinin yayıldığına dikkat çeken Kışanak, "Toplumu organize edip Kürtlere karşı kışkırtanlar var. Demek ki öncesinden hazırlık var. Dörtyol'da yine bu saldırılarda özellikle Kürtlerin işyerlerini yakıyorlar. Dörtyol büyük bir ilçe, o kadar dükkandan Kürtlerin dükkanlarını yakılması bu işin organize olduğunu gösteriyor. Demek ki öncesinden birileri dükkanları işaretlemiş. Bu artık anlık bir tepki değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetin yaşananlara tamamen seyirci kaldığının altını çizen Kışanak, şunları söyledi: "Bizim bütün çabalarımıza rağmen Dörtyol'da önlem alınmamıştır. Dörtyol'da daha saldırılar başlamadan biz İçişleri Bakanlığı, valilik, kaymakamlık ve emniyet müdürlüğü ile görüştük. Önlem almalarını söyledik, ancak hiçbir şey yapılmadı. Bir de üstüne ilçe binamız tamamen yakıldı. Tamamen yanması binaya hiçbir müdahale yapılmadığını göstermiştir."

Önleyici önlemlerin alınmamasından ve BDP ilçe binasının yakılmasından hükümetin sorumlu olduğunu vurgulayan Kışanak, "Hükümetin bu konudaki tavrı hükümetin provokasyonda nerede olduğunu akla getiriyor. Saldırılar göz göre göre yapılıyor. Sorumlu hükümettir. Halkımız bu noktada sağduyu ve metanetle yaklaşarak saldırıları boşa çıkarmak için örgütlenmeli ve bir arada durmalıdır. Biz buradan açıkça ifade ediyoruz; derhal bu saldırganlar yakalanıp, o kentte sükunet sağlanmazsa, halkımızın can ve mal güvenliği sağlanmazsa, yarın biz Dörtyol'a gideceğiz. Eğer devlet Dörtyol'da yoksa, biz varız. Saldırganlar yakalanıp, saldırılar durdurulmazsa yarın o kente biz gideceğiz. Bunu hükümete, İçişleri Bakanı'na ve valiye buradan duyuruyoruz. Şunu çok iyi bilsinler, halkımız, yurttaşlar sahipsiz değildir" dedi.


Önlem Alınsaydı Bunlar Yaşanmazdı

Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde 4 polisin yaşamını yitirmesinin ardından BDP İlçe binası ve Kürtlere ait işyerlerinin yakılarak tahrip edilmesiyle başlayan olaylardan sonra ilçede gerginlik devam ederken, gerekli önlemlerin alınmadığını belirten ilçe esnafı ise, olayların son bulmasını istedi.

Dörtyol'da 35 yıldır yaşayan 70 yaşındaki Cahit Güney, olayların birkaç kişiden ibaret olduğun ve Dörtyol halkının olaylara karışmadığını belirterek, "Ben 35 yıldır buradayım, bugüne kadar Kürtlerle hiçbir sorunumuz olmadı. Bu olayları birkaç kişi çıkarttı. Birkaç kendini bilmez yüzünden bütün ilçe zan altında bırakılamaz. İlk başlarda Kürtlerin dükkanlarına bayrak asmadığı söylentilerinden sonra, dükkanlar taşlanmaya başlandı. Ben kardeşliğin kazanacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Esnaflardan Hamza Sürel de, yaşananların 12 Eylül olaylarını hatırlattığını ifade ederek, yetkililerin gereken önlemi zamanında almadığını söyledi. Sürel, "Bu ilin ileri gelenleri, belediye, daha sonra da emniyet ciddi anlamda önlem alsaydı, böyle olaylar olmazdı. Biz Dörtyol halkı olarak yaşanan olayların bir an önce son bulmasını istiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT