1. HABERLER

  2. HABER

  3. BDP'de "Kürt Sorununu Kim Çözer?" Tartışması
BDPde Kürt Sorununu Kim Çözer? Tartışması

BDP'de "Kürt Sorununu Kim Çözer?" Tartışması

Zana’nın “Kürt sorununu Erdoğan çözer” sözü BDP liderinden tepki alırken Şerafettin Elçi’den destek var: “Ben de bunu söylüyorum.”

15 Haziran 2012 Cuma 11:49A+A-

Leyla Zana’nın “Kürt sorununu Erdoğan çözer” sözüne Şerafettin Elçi’den destek var: “Ben de bunu söylüyorum.”

Ankara’da yankı uyandıran Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın “Bu işi isterse güçlü olan durdurur. O güç şimdiki hükümettir, Başbakan Erdoğan’dır. Bu işi çözeceğine inanıyorum. Buna dair umudumu, inancımı hiçbir zaman yitirmedim” açıklamasına, aynı ilin vekili Şerafettin Elçi’den destek geldi.

Elçi, “Barzani’yle görüştüm. İlk kez bu kadar umutlu olduğunu söyledi. Örgüt ateşkese hazır, hükümetin atacağı adımları bekliyor” dedi.

Kürt siyasetinin en önemli isimlerinden Şerafettin Elçi, Zana’nın Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamaları şöyle değerlendirdi: “Sayın Leyla Zana’nın sözlerini destekliyorum. Ben de baştan beri diyordum olsa olsa bu sorunu Başbakan Erdoğan çözer. Bu sorun kolay sorun değil. Dolayısıyla bu sorunu güçlü lider çözer, o güçlü lider de Başbakan Erdoğan’dır. Erdoğan her yönüyle güçlü.

Barzani Bu Kez Umutlu

Taraf gazetesinden Hikmet Durgun’un haberine göre silahların susmasının kendisine insanım diyen herkesin en önemli önceliği olduğunu vurgulayan Elçi, şöyle devam etti: “Sayın Mesud Barzani ve Celal Talabani Kürt sorununun çözümü konusunda çok istekliler. Her iki tarafı da ikna etmeye çalışıyorlar. Sayın Barzani en son Türkiye’ye geldiğinde benimle de görüştü. Bana ‘Hükümetin adım atması konusunda umutluyum ve bu sorunun çözümü konusunda çok umutluyum’ dedi. Ayrıca Kürt konferansının eylül veya ekim ayında yapılacağını, bu konferansın Kürt sorununun çözümüne katkı yapacağını söyledi. Hükümet, Barzani ve Talabani’nin elini güçlendirmeli. Ayrıca ABD’de de bu sorunun çözümü konusunda çok istekli ve işin içindedir. ABD çok aktif rol oynuyor, iki tarafı da ikna etmeye çalışıyor. Avrupa da sorunun çözümü konusunda istekli ve devrede.

Önce Eylemsizlik Sonra...

Silahların susması için PKK’nın hazır olduğunu ama hükümetin mutlaka adımlar atması gerektiğini ifade eden Elçi, şöyle devam etti: “Hükümetin kesinlikle ortam hazırlaması lazım. Geçmişe takılmamalı. Halen ürkek davranılıyor ama cesur olunması lazım. Kürtçe seçmeli ders kötü adım değil ama sorunu çözen adım değildir. KCK operasyonlarını bir an önce durdurmalı, dışarıda belediye başkanı, BDP’li bırakmadılar neredeyse. Haksız yere tutuklananlar hemen bırakılmalı. Askerî operasyonları da durdurmalı. Gelen her cenaze iki tarafta da barış umudunu öfkeye dönüştürür. Bunlar olduğunda örgütte artık eylemsizlik ilan etmeli. Zaten silahlar hemen bırakılmaz, önce eylemsizlik ilan edilir, eller tetikten çekilir. Ardından devlet adımlarını atar, güvence verir, sözünü tutar ve PKK silahları kesinlikle bırakır.

Apo İkna Edilmeden Olmaz

PKK’nın silah bırakması ve söz konusu tüm formüller için Abdullah Öcalan’ın kesinlikle ikna edilmesi gerektiğini belirten Elçi, “Barzani’nin söyledikleri ve benim izlenimlerime göre, örgüt ateşkese hazır, devletten adım bekliyor ama PKK Apo’suz hiçbir şey yapmaz. Bu unutulmamalı” dedi.

Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Elçi, “Yerinden yönetim olmalı. Ademi merkeziyetçi bir başkanlık sistemi olmalı. Başkanlık sistemi Kürt sorununun çözümüne katkı yapar” diye konuştu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun akan kanın durması için çaba göstermesini, Başbakan Erdoğan’la görüşmesini olumlu bulduğunu belirten Elçi, şunları kaydetti:

Bu yaklaşım çok iyi niyetli, sorunun çözümüne samimi katkı sunmaya yönelik bir girişimdir. MHP’yi beklersek, MHP’ye bakarsak hiçbir sorun çözülmez. Biz onlarsız da bu sorunu çözebilmeliyiz.

DEMİRTAŞ TEPKİLİ

BDP lideri Selahattin Demirtaş ise Leyla Zana’nın açıklamalarına tepki göstererek şunları söyledi:

Her kim ki ‘Başbakanın çözeceğime umutluyum’ diyorsa kendini kandırır, sadece kendini aldatır. Başka kimseyi peşine takamaz olsa olsa bu saflık olur. Bu, bir AK Parti’li gibi düşünmektir. Başbakanın söylemleri eylemleri ortadadır. Hangi politikası bizde umut yaratabilir? Çözüm umudu Başbakanda değil, halktadır halkta!

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum