BDP İle Yakınlaşma CHP'yi Karıştırdı
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, bayram ziyaretinde 'sol blok' oluşturma önerisini CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum'un sıcak karşılaması, anamuhalefet partisini karıştırdı.
Önder Sav'a yakın isimlerden Şahin Mengü, Turktime internet sitesine yaptığı açıklamada Batum'un CHP geleneğinden gelmediğini vurguladı. Batum'un CHP'yi bağlar şekilde açıklama yapmasına tepki gösteren Mengü, "CHP'nin karar organlarının yerine konuşmak kimsenin haddi değildir. Teröriste terörist diyemeyen bir parti ile seçim birliği yapamayız." dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dün konuyla ilgili sorulara "İttifak arayışımız yok." karşılığını verdi. BDP kanadında ise olumlu görüşler hakim. Muş Milletvekili Sırrı Sakık, CHP ve diğer sol partilerle bir araya gelinmesi halinde iktidar olunacağını kaydetti.
CHP ve BDP, 1991'de SHP-HEP arasında gerçekleşen ittifakın bir benzerini 2011 seçimlerinde yapmayı tartışıyor. BDP lideri Selahattin Demirtaş'ın 'sol blok' çağrısı, CHP'de tartışmalara sebep oldu. Kılıçdaroğlu, "Bizim öncelikli hedefimiz tek başına iktidar olmak. Sonrası Allah kerim..." diyerek kapıları kapatmadı. Genel Sekreter Süheyl Batum ise "Bütün partilerle işbirliği yaparız." sözleriyle BDP'ye kapılarının açık olduğunu kaydetti. Bu ifadeler, parti içi muhalefetten sert tepki aldı.
SHP-HEP ittifakı, kısa sürede büyük tartışmalar doğurmuş, HEP'liler seçimlerden sadece 5 ay sonra partiden istifa edip yeni parti DEP'i kurmuştu. Leyla Zana'nın Kürtçe yemin girişimi, bazı SHP'lilerin Paris'teki Kürt konferansına katılmaları gibi görüntüler SHP'ye büyük zarar vermişti. Yıllardır bu görüntüleri unutturmaya çalışan SHP'nin halefi CHP, HEP'in devamı olan partilere mesafeli durdu. Öyle ki CHP, DTP ve BDP'yi bayramlaşma programlarına almadı. CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal, bu partilerin liderleriyle bir araya gelmedi. Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin başına geçmesi, partinin 'Kürt partilerine bakış' politikalarını da değiştirdi. CHP'nin yıllar sonra ilk kez BDP'yi bayramlaşma programına alması, iki parti arasındaki ilişkileri daha da yumuşattı. Demirtaş'ın, CHP'ye 'seçim ittifakı' önerisinde bulunmasının, bu tabloyla ilgili olduğu belirtiliyor. Ancak SHP-HEP ittifakının CHP'ye çok şey kaybettirdiği düşüncesinde olan parti içindeki bazı çevreler, konunun 20 yıl aradan sonra yeniden gündeme gelmesinden rahatsız. Kılıçdaroğlu'nun "BDP ile ittifak yapmayız." şeklinde net bir ifade kullanmaması, Batum'un "Her parti ile ittifak yapabiliriz." sözleri ve Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer'in BDP de dahil olmak üzere isteyen partinin seçimlere CHP çatısı altında girebileceğini açıklaması, aynı çevrelerin rahatsızlıklarını sert ifadelerle dile getirmesine neden oldu. Sav'a yakınlığıyla bilinen Manisa Milletvekili Şahin Mengü, Batum'u hedef aldı. Grup Başkan Vekili Muharrem İnce de sosyal paylaşım sitesi Twitter'da "Hayatım CHP'ye hizmetle geçti. Bugünkü BDP'yle işbirliği yapılamaz, yapılırsa ben yokum. Bu kadar!" diyerek Batum gibi düşünenlere sert bir tepki gösterdi.
BDP, İTTİFAKTAN UMUTLU
CHP'de tartışma büyürken, BDP'liler ittifak konusunda hemfikir. BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Türkiye'deki 'demokrasi güçlerinin' bir arada olmasını arzu ettiklerini söyledi. Özçelik, "CHP'deki değişim dönüşümün, CHP'yi gerçek evrensel sosyal demokrat parti çizgisine getireceği umudunu taşıyoruz." diye konuştu. TBMM'ye SHP milletvekili olarak giren ve daha sonra DEP'in kurucularından olan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da CHP ve diğer sol partilerle bir araya gelmek istediklerini, bunun başarılması durumunda iktidar olunacağını savundu.
Batum'u hedef aldı: Bu çirkinliğe izin vermeyiz
CHP'de hem Deniz Baykal'ın hem de Önder Sav'ın, mevcut yönetimin BDP'ye karşı tavrına tepkili olduğu biliniyor. Sav'a yakınlığıyla bilinen Manisa milletvekili ve eski MYK üyesi Şahin Mengü bu konuda ilk çıkışı yapan isim oldu. Mengü, Turktime internet sitesine yaptığı açıklamada Genel Sekreter Süheyl Batum'u hedef aldı. Batum'un 'CHP geleneğinden gelmediğini' vurgulayan Mengü, "CHP'nin karar organlarının yerine konuşmak kimsenin haddi değildir. Teröriste terörist diyemeyen bir parti ile seçim birliği yapamayız." dedi. Açıklamanın 'bir projenin parçası' olabileceğini ima eden Mengü, aksi durumu 'Batum'un saflığı' olarak değerlendirdi. Mengü, açıklamasında Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na da tepki gösterdi. Batum'u böyle bir açıklamaya, Kılıçdaroğlu'nun Paris'te bir hâkimi öldürmekten mahkum olmuş Yılmaz Güney'in ve 'Apo'yu özledik' diyen Ahmet Kaya'nın mezarını ziyaret etmesinin ittiğini öne sürdü. Mengü, "Dışarıdan aldıkları talimatla CHP'yi yönetmek isteyenlere en iyi cevabı yine CHP tabanı verecektir. CHP'liler bu çirkinliğe izin vermeyeceklerdir." ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu erken tavır değiştirdi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün "Bizim öncelikli hedefimiz tek başına iktidar olmak. Sonrası Allah kerim..." diyerek açık kapı bıraktığı BDP ile ittifak konusunda tepkiler üzerine geri adım attı. Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Süheyl Batum'un, "Bütün partilerle işbirliği yaparız." açıklamasının sorulması üzerine bu kez, "Herhangi bir ittifak arayışımız yok." cevabı verdi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "CHP olarak bizim görüşümüz belli. Biz tek başına iktidar olmak istiyoruz. Herhangi bir ittifak arayışımız da yok. Bir çağrımız da yok." CHP lideri, Yılmaz Güney'in mezarına gitmesi konusunda parti içi ve dışından gelen tepkileri de cevaplandırdı. "Biz Kuva-yı Milliye'den geliyoruz. Ulusal bağımsızlık savaşını veren kadroların kurduğu bir partiyiz." diyerek tepkileri dindirmeye çalışan Kılıçdaroğlu, "Onların görüşlerine katılmayabiliriz, görüşlerini benimsemeyebiliriz ama sanatına ve sanatçıya saygı duymak zorundayız. Onlar bizim ülkemizin bir parçası, bizim kültürümüzün bir parçası. Hatırlayın Nazım Hikmet de yıllar yılı, 'vatan haini' ilan edildi." ifadelerini kullandı.
Habib Güler / ZAMAN
HABERE YORUM KAT