1. HABERLER

  2. HABER

  3. BDDK'dan BANK ASYA Hamlesi
BDDK'dan BANK ASYA Hamlesi

BDDK'dan BANK ASYA Hamlesi

Hızlı bir çöküş sürecine giren Bank Asya, Bankacılık Kanunu'nun 70'inci maddesi kapsamına alındı. BDDK, yönetimi tayin edip, hissedar yapısında değiştirebilecek.

04 Eylül 2014 Perşembe 13:22A+A-

17 Aralık darbe girişimi ile siyaseti dizayn etmeye çalışan paralel yapının bankası Asya Katılım Bankası (Bank Asya) için tehlike çanları çalmaya başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 9 ay içerisinde 5.8 milyar liralık mevduat çıkışı yaşayan, takipteki kredileri ikiye katlanan, batık kredi oranı yüzde 10 ile sektörün neredeyse beş katına ulaşan, Moody's'in kredi notunu 8 kademe düşürdüğü Bank Asya'yı, Bankacılık Kanunu'nun 70'inci maddesi kapsamına aldı. Bu madde, mali bünyesi bozulan bankaların, istenilen önlemleri almaması veya almasına rağmen sorunların giderilememesi ya da tedbirlerin alınması durumunda bile sonuç alınamayacağının belirlenmesi halinde, kurulun atacağı adımları düzenliyor. Bu önlemlerin sonuç vermemesi durumunda ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devri düzenleyen 71'inci madde uygulanıyor.

YÖNETİCİLERİ GÖREVDEN ALABİLİR

BDDK bu madde kapsamına giren bankadan, Yönetim Kurulu da dâhil olmak üzere genel müdür, genel müdür yardımcıları, ilgili birim ve şube yöneticilerinin bir kısmını veya tamamını görevden almasını, görevden alınan kişilerin yerine atanacak veya seçilecek kişiler için kuruldan onay alınmasını zorunlu kılıyor. Bu arada Bank Asya'da Genel Müdür Yardımcısı Ali Tuğlu, 29 Ağustos'ta istifa etmişti. Ayrıca bankanın yönetim kurulu üyesi Mustafa Talat Katırcıoğlu da 1 Ağustos'ta görevden ayrılmıştı.

FAALİYET SINIRLAMASI

Bankacılık Kanunu'nun 70'inci maddesine göre BDDK, ilgili bankadan faaliyetlerini kısıtlamasını veya geçici olarak durdurmasını isteyebiliyor. Ayrıca, kaynakların toplanması ve kullandırılmasına ilişkin olarak faiz oranı ve vade kısıtlamaları da dâhil olmak üzere, her türlü sınırlama ve kısıtlama getirebiliyor. BDDK, 70'inci madde kapsamına giren bankadan, sigortaya tâbi mevduat veya katılım fonu tutarını aşmamak ve yeterli teminatı hâkim ortakların hisse senetlerinden veya diğer malvarlıklarından karşılanmak üzere uzun vadeli kredi sağlamasını isteyebiecek. Verimi düşük varlıkların satılması talep edilebilecek.

YENİ ORTAK İSTEYEBİLİR

70'inci maddenin 6 ve 7'nci fıkrası, ilgili bankanın hissedar yapısında değişikliğe işaret ediyor. Buna göre bu kapsamdaki BDDK bankadan, istekli olan bir veya birkaç banka ile birleşmesini, özkaynakların artırılmasını sağlamak amacıyla uygun görülecek yeni hissedarlar bulunmasını isteyebilir. Maddenin son fıkrası ile zararın özkaynaktan indirilmesi talep ediliyor. Bank Asya, mevduat çıkışını ve hissedeki düşüşü frenlemek için 25 Mart'ta Katarlı banka ile ortaklık görüşmelerine başladığını açıklamıştı. Bu açıklama hisseyi 3 günde yüzde 53 yükselirken, Katarlı bankanın görüşmelerden çekildiği bir ay gecikmeli olarak borsaya bildirildi. Paralel bürokratların bankayı Ziraat Bankası'na satma operasyonu da sonuçsuz kalmış, Ziraat resmi olmayan görüşmelerde bankaya teklif dahi vermemişti.

HABERE YORUM KAT