1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bazı Haber Sitelerine Erişim Engeli
Bazı Haber Sitelerine Erişim Engeli

Bazı Haber Sitelerine Erişim Engeli

Türkiye'de Ortadoğu ve Doğu Türkistan yoğunluklu haber yapan bazı haber siteleri ve sosyal medya hesapları Pazar günü mahkeme kararıyla kapatıldı.

13 Temmuz 2015 Pazartesi 03:19A+A-

HAKSÖZ-HABER

12 Temmuz Pazar günü saat 14:00'te Türkiye'de İslami çizgide yayın yapan bazı haber sitelerine mahkeme kararıyla erişim yasağı getirildi. Söz konusu kapatılan sitelere girmek isteyen okuyucular Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın vermiş olduğu kapatma kararıyla karşılaştılar.

Kapatılan siteler arasında Incanews, Ümmeti İslam gibi haber siteleri ve sosyal medya hesapları ve Türkistan İslam Bülteni de var. Kapatılan siteler ağırlıkla Suriye’de yaşananları veya Doğu Türkistan'da zulme uğrayan Müslümanlarla ilgili haberler yapıyorlardı.

Konuyla ilgili Incanews haber sitesi bir açıklama yayınlayarak kapatma süreci hakkında bilgilendirma yaptı:

Uluslararası sisteme ve kriz bölgelerine yönelik güvenilir haber ve derinlikli analiz ve raporlarıyla bilinen incanews.com haber-analiz portalına ve sosyal medya hesaplarına erişim dün itibariyle engellendi.

Küresel çatışmaların; finansal, siyasi ve sosyolojik analizlerini ortaya koyan haber portalı ‘incanews.com’ Telekomünikasyon işleri daire başkanlığı tarafından kapatıldı. İncanews sitesinin yanında bağlı bulunan sosyal medya hesapları da önceden herhangi bir bildirimde bulunulmadan kapatıldı.

Incanews.com haber sitesinin yanı sıra bazı İslami yayın organlarının da erişime engellendiği aktarıldı.

Telekomünikasyon işleri daire başkanlığı tarafından kapatmaya gerekçe gösterilen 5651 sayılı kanunun 8.maddesi 1. fıkrası uyarınca bir internet sitesinin kapatılması için aşağıdaki suçlardan birine ait içeriğin bulunması gerekiyor.

26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;

1) İntihara yönlendirme (madde 84),

2) Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra),

3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190),

4) Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194),

5) Müstehcenlik (madde 226),

6) Fuhuş (madde 227),

7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228), suçları. 10105

b) 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı ‘Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar’

İncanews.com haber sitesinin kanun metninde yer alan içeriklerden hiçbirini barındırmadığı biliniyor. İdari tedbir kararından önce site sahibine hiçbir uyarıda bulunulmadığı aktarıldı. Dolayısıyla kararda çok sayıda hukuksuzluk göze çarpıyor.

Uzmanlar, TİB tarafından verilen bazı idari tedbir kararlarında hukuka aykırılıklar bulunduğunu beliriiyorlar.

“Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na yapılan ‘idari tedbir kararına itiraz’ başvurularında İnternet sitesindeki uygunsuz içeriği kaldırmak isteyen internet sitesi yöneticilerinin taleplerinin ne zaman değerlendirileceği yönünde de bir bilgi bulunmadığı, bunun siteyi olumsuz etkilediği” ve “5651 sayılı yasada yapılan son değişikliklerle Mahkemelere internet sitesinin tamamının değil ilgili URL bağlantısının engellenmesi temel ilke olarak belirlenmiş olmasına karşın TİB son uygulamalarında URL engellemesi yerine internet sitesinin tamamına erişim engellenmesine karar verdiği ve uyguladığı anlaşılmaktadır. Bunun da 5651 sayılı yasayla yapılan değişikliğin ana  mantığına uygun olmadığı” görülüyor.

Kapatılan haber sitelerinin Doğu Türkistan hakkında haberler ve analizler paylaştığı, kapatılma kararında bunun etkili olduğu da öne sürülüyor. Kapatılan siteler arasında Doğu Türkistan’dan haber aktaran bir sitenin de bulunması iddiaları güçlendiriyor.

Sitelerin kapatılmasının, ABD heyetinin Türkiye’ye geldiği döneme rastlamasının kapatma kararının kasıtlı olabileceği yorumlarına neden oluyor. Böylece Suriye’de ABD-Türkiye ilişkilerinin değiştiği iddialarının ve İncirlik üssünün bombardımanlarda kullanıldığı yönündeki iddiaların arttığı bir dönemde bu politikalara yönelik eleştirel yaklaşımların engellenmesinin planlandığı da düşünülüyor.

Sitenin kapatılması üzerine incanews.com okurları TİB'e itiraz kampanyası başlattı. 

telekomunikasyon-kapatilan-siteler.jpg

HABERE YORUM KAT

9 Yorum