1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bayrampaşa Önünde 'Hayata Dönüş' Protestosu
Bayrampaşa Önünde Hayata Dönüş Protestosu

Bayrampaşa Önünde 'Hayata Dönüş' Protestosu

19 Aralık 2000 tarihinde cezaevlerine yönelik düzenlenen 'Hayata Dönüş Operasyonu'nda hayatını kaybeden 30 tutuklu ve hükümlü eski Bayrampaşa Cezaevi'nin önünde anıldı.

20 Aralık 2010 Pazartesi 03:33A+A-

Yaşananları tiyatro gösterisiyle protesto eden bir grup ise olayların sorumlusu olarak dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ı gösterdi. Grup ellerinde Türk, Kıvrıkoğlu, Ertosun ve Tantan'ın fotoğraflarını taşıdı.

Bayrampaşa Cezaevi önünde öğlen saatlerinde toplanan Çağdaş Hukukçular Derneği, Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Birliği, Hukuk Dernekleri Platformu, Halk Cephesi Grubu, Bağımsız Sosyalist Devrim Platformu açıklama yaparak 19 Aralık 2000'de yaşananları protesto etti. 'Tecrite son', 'Katiller cezalandırılsın' şeklinde slogan atan gruplar cezaevinde hayatını kaybedenlerin resimlerini taşıdı. Protesto gösterilerine katılan dönemin Fazilet Partisi Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, o dönem yaşananları yakından takip ettiklerini söyledi. Eski Başbakan Bülent Ecevit'in arabuluculuk talimatına rağmen hükümlülerin öldürüldüğünü ileri süren Bekaroğlu, "Başbakan Bülent Ecevit tarafından bazı sivil toplum örgütleri ile arabulucu olmak üzere görevlendirilmiştik. Biz olayı çözmeye çalışırken devletin diğer birimleri buralara operasyon yaparak 30 kişiyi öldürdüler. Tutuklu ve hükümlüleri de F tipi cezaevine naklettiler." diye konuştu. Çağdaş Hukukçular Derneği adına açıklama yapan Ebru Timtik ise dönemin Ceza ve Tevkif Evleri genel müdürlüğü görevinde bulunan Ali Suat Ertosun'un daha sonra 'Devlet Üstün Madalyası' ile ödüllendirildiğini söyledi. Timtik, olayların sorumlularının cezalandırılmasını istedi. Derneğin Ankara şubesi üyeleri de Sincan Cezaevi önünde toplanarak yaşananları protesto etti.

SELİM KARAHAN / ZAMAN

HABERE YORUM KAT