1. HABERLER

  2. HABER

  3. Batman'da BDP'ye Mayın Tepkisi
Batmanda BDPye Mayın Tepkisi

Batman'da BDP'ye Mayın Tepkisi

Batman’da Özdemir ailesinin 3 üyesi ile avukat Sedat Özevin’in PKK mayınına kurban gitmesi üzerine BDP ve PKK’ya tepkiler büyüyor.

03 Ağustos 2010 Salı 17:17A+A-

Yola döşenen tuzak mayının patlaması sonucu 3 kardeşini kaybeden Sabri Özdemir, "Oraya itfaiye gitseydi onlar da ölecekti. Böyle bir eylem anlayışı olabilir mi?" diyerek PKK'ye ateş püskürdü. Geçen cumartesi akşamı Hasankeyf ilçesi yakınlarındaki TPAO'ya ait Güney Raman petrol sahasına giren PKK'liler, iki güvenlik görevlisini etkisiz hale getirdikten sonra işçilerin bulunduğu konteynerleri ateşe vermiş, alevleri görüp yardıma giderken yola tuzak olarak döşenen mayınların patlaması sonucu da eski Batman Barosu Başkanı Sedat Özevin ile kardeş olan eski İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi Başkanı Sadi Özdemir, kapatılan HEP'in Batman İl Başkanı Salih Özdemir ve Almanya'dan memleketine ziyarete gelen Sıddık Özdemir, hayatını kaybetmişti. Önceki günkü cenaze töreninde BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'a tepki gösteren Sabri Özdemir, dün gözyaşları içinde SABAH'a konuştu.

"İradeni teslim edeceksin!"

5 kardeş olduklarını ve eski HEP'li olan ağabeyi Salih Özdemir'in bir karıncayı bile incitmeyen, hep empati kurmaktan yana bir kişi olduğunu anlatan Özdemir, "30 yıl boyunca verdiği barış ve demokrasi mücadelesinde sayısız gözaltı yaşadı. 4 kez tutuklanıp cezaevine girdi. Savaşın durması, insanların ölmemesi için hep çaba harcadı. Onun yaşamını, siyasi hayatını Ahmet Türk çok iyi bilir" dedi. Ağabeyinin DTP döneminde de geçen seçimde milletvekili aday adayı olduğunu söyleyen Sabri Özdemir, şöyle devam etti: "Biz istemedik, ağabeyim çok yıpranmıştı. Ahmet Türk Ankara'dan ağabeyim adına harç yatırıp aday adayı yaptı. Ama o yerini Bengi Yıldız'a bıraktı. Siyaset bize hiçbir şey vermedi, aksine hep götürdü. Siyaseti bırakıp köye yerleşti. Çünkü son yerel seçimde kendisine 'Seni aday gösteririz, ama iradeni bize teslim edeceksin' dediler. O da 'Hiçbir güç benim irademi teslim alamaz, yolunuz açık olsun' diyerek başkan adaylığını reddetti. Ağabeyim kanaat önderiydi, arazi anlaşmazlığı, kız kaçırmaları gibi husumetleri çözerdi. 5 kızı ve 1 oğlu yetim kaldı. Böyle ölümü hak etmedi." Özdemir, ortaya 'eylemin provokasyon olduğu' iddiasının da atıldığını söylerken şöyle devam etti: "Kim bize neden provokasyon yapsın. Raman aşiretini herkes iyi bilir. Saçma sapan bir eylem biçimi. Bilmiyorlar mı bu bölgede bir çalı yansa Salih Özdemir gidip müdahale eder. Şimdi de üstlenmiyorlar, tabii ki üstlenmezler. Bu işin pardonu olmaz. Nasıl böyle bir eylem yaparlar? Yani oraya itfaiye gitseydi onlar da ölecekti. Ağabeyime devlet neden provokasyon yapsın? Orada bir barakayı yakmakla mı eylem olur? Böyle bir eylem anlayışı olabilir mi?"

Kanla Yazılan Bir Tarih İstemiyoruz

Batman'da eski HEP yöneticisi, eski İHD başkanı ve eski baro başkanının PKK mayınıyla can vermesi kentte öfke yarattı. Kentteki sivil toplum kuruluşları saldırıya tepki gösterirken, ölenlerin şiddete karşı isimler olduğunu belirterek "Biz kanla yazılan bir tarih istemiyoruz" dediler. PKK'nın döşediği belirtilen mayın tuzağına kurban giden Avukat Sedat Özevin (48), HEP'in Batman il yöneticisi Salih Özdemir (55), İnsan Hakları Derneği eski Batman Şubesi Başkanı ve köy muhtarı Sadi Özdemir (47) ile Almanya'dan ziyarete gelen kardeşleri Sıddık Özdemir'in (45) hayatını kaybettiği saldırıya Batman halkından tepki var. Batman Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven, tepkiyi doğrularken, gazeteci Ercan Atay da sessiz tepki olduğunu kaydederek "Ancak kol kırılır yen içinde kalır anlayışı hakim" dedi. Ölenlerden Salih Özdemir'in kuzeni BDP İl Başkanı Saadet Becerikli ise, "Saldırı kimden gelirse gelsin tasvip etmiyoruz" diye konuştu. Batman Barosu Başkanı avukat Yusuf Tanrıseven "BDP'ye yönelik bir tepki var. Ancak provokasyonları düşündüğünüzde insanın aklına soru işaretleri de gelmiyor değil. PKK'nın daha çok uzaktan kumandayla mayın patlattığını biliyoruz. Neden sivil bir araç patlatılsın diye düşünmeden edemiyor insan. Ölenlerin şiddete karşı insanlar olduğu çok iyi biliniyor. Biz kanla yazılan bir tarih istemiyoruz."

Kol kırılır yen içinde kalır

Batman Gazetesi Yazıişleri Müdürü Ercan Atay, olay nedeniyle halk arasında büyük tepki olduğunu, ancak bunun yüksek sesle dile getirilmediğini söyledi. "İHD Batman'da yas ilan ediyor ama olayı kınamıyor" diyen Atay şunları kaydetti: "Salih Özdemir, yıllarca barışçıl yollardan mücadele etmiş biri. Mayının konulduğu yerin Salih Özdemir'in köyü olduğu biliniyor. Salih Özdemir, il başkanlığı, parti meclisi üyeliği yapmış biri. Ama onu milletvekili yapmadılar. Oysa o da istese ağa olur otururdu yerine. Onun yerine mücadele etti. Ödün vermesi istendi. O da vermedi. PKK henüz bu olayı üstlenmedi, ama üstlense de bir şey değişmez. Çünkü kol kırılır, yen içinde kalır."

İHD Batman'dan mahçup kınama

İHD yaptığı yazılı açıklamada, PKK'ya atıfta bulunmadan olayı kınadı. Açıklama şöyle: "Sadi Özdemir, Sedat Özevin ile Salih Özdemir ve Sofi Özdemir'in aracının en acımasız savaş araçlarından biri olan mayına çarpması sonucu yaşamlarını yitirmeleri, insan hakları savunucularını derinden üzmüştür. Arkadaşlarımızın yaşamlarını yitirmelerine sebep olanları kınıyoruz. Her ölüm insanlığın ölmesidir. Silahlı çatışmaların bir an önce son bularak, kalıcı çatışmasızlık ortamına girilmesini ve her türlü ölüm olayının bir an önce son bulmasını diliyoruz."

Hedef seçilmediler

BDP Batman İl Başkanı Saadet Becerikli, "Farklı bir provokasyon olduğunu düşünüyoruz. Çünkü yangının çıkmasının ardından askeriyeye haber verilmiş ancak askeriye gitmemiş" dedi. Ölenlerin hedef seçilmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Becerikli "Bu saldırı kimden gelmiş olursa olsun tasvip etmiyoruz. Hiç yapılmamasını isterdik. Hem ölenlerin yakını hem de BDP'li olarak duygusal değil, mantıklı da konuşmam gerekiyor. Bu son olsun" şeklinde konuştu. "Bölgede BDP'ye yönelik tepki olduğu" sorulması üzerine ise Becerikli, "Bölgede bize yönelik bir tepki yok. Dünden beri aile içindeyiz, koşturup duruyoruz, öyle olsa bize yönelik bir tepki olurdu" diye yanıt verdi.

Bu savaşa lanet olsun

Diyarbakır eski Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Sedat Özevin ile de yıllarca birlikte mayınlara karşı mücadele verdiklerini söyledi. Tanrıkulu, şöyle konuştu: "Bu savaşa lanet olsun... Mayınlara lanet olsun... Sedat ile birlikte yıllarca mayınlara karşı duyarlılık yaratmaya çalıştık. 'Devlet de PKK da mayın döşemesin' dedik. Mayına 'dur' diyen Sedat Özevin'in mayınla yaşamını yitirmesini; mayına kurban gitmesini kabul etmiyorum."

Mayın adres sormaz

Şırnak Baro Başkanı Nurşivan Elçi çatışma ortamının taraftarı olmadıklarını belirterek "Kurşun adres sormaz. Mayın kurulunca kime denk geleceği belli olmaz" dedi. Yaşamını yitirenlerin siyasi kimliklerinden ötürü ailelerinde infial yaratacağını söyleyen Elçi, "Elbirilği ile çatışmasızlık ortamı yaratılması lazım. Kimsenin siyasi kaygılarla buna göz yummaya hakkı yok. Herkesin siyasi kaygılarını bırakması lazım" diye konuştu.

Otopsiyi bekliyoruz

Avukat Vedat Özevin saldırı hakkında Adli Tıp Raporu'nu beklediklerini söyleyerek, şöyle konuştu: "Şoktayız. Ne söyleyeceğimizi bilmiyoruz. Olayla ilgili olarak daha jandarma ayağına da ulaşamadık. Adli Tıp Raporu'nu bekliyoruz. Mayın ile patlama meydana gelmiş ama nasıl ölmüşler. Ölüm nedenleri belli değil. Otopsi raporu sonuçlarını bekliyoruz."

Kaynak: STAR- SABAH

HABERE YORUM KAT