1. HABERLER

  2. HABER

  3. Batı'nın Silahları Peşmerge'ye Dağıtıldı
Batı'nın Silahları Peşmerge'ye Dağıtıldı

Batı'nın Silahları Peşmerge'ye Dağıtıldı

Batı ülkelerinin gönderdiği silahlar Irak'ta IŞİD'le savaşan peşmerge güçlerine dağıtıldı. Almanya'nın ardından İngiltere de Kürt güçlerine 2.5 milyon dolarlık ağır silah ve mühimmat yardımı gönderme kararı aldı.

10 Eylül 2014 Çarşamba 00:41A+A-
 

Irak'ta Batı'nın IŞİD'e karşı desteklediği peşmerge güçlerine, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Fransa'nın gönderdiği silahlar dağıtıldı. Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, yaptığı yazılı açıklamada,  silahları, peşmerge birliklerine ve İçişleri Bakanlığına bağlı güvenlik kuvvetlerine dağıttıklarını söyledi. "Gelen silahlar dağıtılmıyor" iddialarına da yanıt veren Seyyid Kadir, "Silahların gerekli yerlere dağıtıldığını değerli halkımıza arz etmek istiyorum. Şuna emin olun ki gelen ve dağıtılan silahların listeleri, Peşmerge Bakanlığı'nda kayıtlıdır. Bize yardımda bulunan bütün dost devletlerin, her türlü araştırma ve bilgilenme taleplerine açığız. Kimsenin şüphe duymasını gerektirecek bir durum yok. İddialar tamamen asılsızdır" dedi. 

İngiltere'den Kürtlere 2.5 milyon dolarlık silah

Kürt güçlerine askeri eğitim için danışman heyeti gönderen İngiltere de peşmergeye 2.5 milyon dolarlık ağır makinalı silah gönderme kararı aldı. 

Kararı açıklayan İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon İngiliz parlamentosuna sunduğu yazılı açıklamada Kürt güçlerinin IŞİD'e kıyasla 'çok daha az gelişmiş silahlarla mücadele ettiği'ni belirtirken, "Onlara kendilerini savunmaları, vatandaşlarını korumaları ve IŞİD güçlerini geriletmeleri için yardım ediyoruz” ifadesini kullandı. Silahların çarşamba günü Irak'a ulaşmasının beklendiğini ifade eden Fallon, "Bu ilk pakette ağır makinalı silahlar ve mühimmatlar bulunuyor" dedi. 

İngiliz Bakan paketin Irak hükümetinin isteği üzerine gönderildiğini de ekledi. 

AFP, AA

HABERE YORUM KAT