1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Batılı Dostlarımız(!) Tüm Dünyayı Felakete Sürüklüyorlar"
"Batılı Dostlarımız(!) Tüm Dünyayı Felakete Sürüklüyorlar"

"Batılı Dostlarımız(!) Tüm Dünyayı Felakete Sürüklüyorlar"

G20 kapsamında düzenlenen W20 Zirvesi açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin PYD'ye yaptığı silah yardımını eleştirdi.

16 Ekim 2015 Cuma 12:35A+A-

“Yarın Size Silahları Doğrultacağından Şüpheniz Olmasın”

“DAEŞ’in hedef aldığı ülkelerin başında Türkiye geliyor. Suruç ve Ankara’daki saldırılarda toplamda 130 vatandaşımızı kaybettik. Sanki DAEŞ’i destekliyor gibi gösterilmekten rahatsız olduğumuzu belirtiyoruz. Türkiye tüm terör örgütlerinin karşısındadır. Birtakım ülkelerin yaptığı gibi bazılarını destekleyip bazılarına karşı mücadele veriyor gibi görünmek teröre destek vermektir. Terörün karşısında durmak ahlâkî bir duruştur. Terör örgütleri arasında ayrım yapılması kabul edilemez. İlkeli tavır koyamayan ülkelere hatırlatırım, işinize geldiği için desteklediğiniz terör örgütünün yarın size silahları doğrultacağından şüpheniz olmasın. Terörün karakteri budur.”

“Tüm Dünyayı Felakete Sürüklüyorlar”

“Biz DAEŞ'le, onunla birlikte PKK'yı da PYD'yi de YPG'yi de diğer tüm terör örgütlerini de insanlık için aynı derecede tehlikeli örgütler olarak görüyor, hepsine karşı da mücadele ediyoruz. Terör örgütleriyle mücadelesinde Türkiye'ye yeterli desteği vermeyenler bilakis bu örgütlere alttan alta destek olanlar bölge ile birlikte tüm dünyayı bir felakete doğru sürüklediklerini bilmelidirler. Güneyimizde terör örgütlerinin elinden çıkan silahlara bakın. Batılı dostlarımız! Yan yana oturduğumuzda bunlar hep dost! Terör örgütünün başı, ‘50 ton silah bize gönderildi, daha da gönderilecek.’ diyor. Kendilerine söyleyince de, ‘DAEŞ’e karşı savaştığı için veriyoruz.’ diyorlar. O zaman Nusra örgütü var, o da DAEŞ’e karşı savaşıyor. Diğerlerinde neden terör örgütü olarak bakmıyorsun, çünkü iyisi-kötüsü diye ayrım yapıyor. Terör örgütünün iyisi kötüsü olur mu, o da kötü o da.”

“İllâ Aylan Olacaktı da mı Dünya Bu Göçe Yüzünü Çevirecekti?”

“Bölge istikrarının geleceği Türkiye’den geçiyor, bunu anladılar. Geçen hafta Brüksel’deydim. O zaman AB’ye neden almıyorsun? Mesele belli. Açık değiller. Açık olsalar başka yere konulacaklar dünyada. NATO’da yanlış yaptık, AB’de aynı yanlışı yapamayız. Sıkıntı buradan geliyor. Şu anda AB ülkelerinin çoğundan öndeyiz. Ekonomik olarak da kriterler açısından da. Ama mâlesef samimi davranmıyorlar. İllâ Aylan olacaktı da mı dünya bu göçe yüzünü çevirecekti? Ne zaman ki Aylan yavrumuz Bodrum sahillerine vurdu, o zaman bunlar dergilerinin başına işleyip ne oluyor demeye başladılar. Biz ne zamandan beri bağırıp çağırıyoruz ya! 2 buçuk milyon Suriyeli ve Iraklı mülteciyi Türkiye kamplarında ağırlıyor. Mali desteği bizden. 8 milyar dolar harcama yaptık. 417 milyon dolar dünyadan bize destek geliyor.”

“Sipariş Üzerine Nobel Ödülü Veriliyor”

“Çok ilginç gelişmeler oluyor. Birileri mülteci kabûlünde laf ediyor, işte 'Biz,' diyor, '30 bin-40 bin mülteci kabûl edeceğiz.', ondan sonra da tabî Nobel'e aday gösteriliyor, nasıl oluyorsa? Bizde 2,5 milyon mülteci var şu anda. Bu konu da kimsenin umurunda değil. Çünkü Nobel de siyasî. Nobel ödüllerinin nasıl verildiğini zaten çoğunuz biliyorsunuz. Sipariş üzerine Nobel ödülü veriliyor. Hak ediyor etmiyor önemli değil. Ama bunlar aşılacak. Zor günlerde yanımızda olanlarla karşımızda olanları asla unutmayacağız.”

Kulislere yansıyan söylentilere göre, Nobel Barış Ödülü için, ülkesini mültecilere açan Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in de adı geçiyordu.

ABD ve Rusya’ya PYD Mesajı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD'nin PYD'ye silah yardımıyla ilgili, “Gerekirse PYD'yi vururuz.” demiş, “Silah yardımı Türkiye'ye tehdit hâlini alırsa tereddüt etmeyiz.” diye konuşmuştu.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, salı günü ayrı ayrı Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. ABD Büyükelçisi Bass, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile Rusya’nın Büyükelçi ise Türkiyeli diplomatlarla görüşmüştü.

Görüşmelerde bölgesel konuların yanı sıra Türkiye'nin PYD konusundaki tutumu aktarılmıştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün yaptığı açıklamada, PKK ile PYD arasında açık bir irtibat olduğunu söylemişti. PYD'nin Türkiye'ye karşı faaliyet içine girmesi durumunda operasyon yapacaklarını belirten Davutoğlu, “PYD'nin DEAŞ karşısında meşrûîyet kazanan bir aktör hâline gelmesi kesinlikle kabul edilmez.” demişti.

Başbakan Davutoğlu ABD'nin PYD'ye 50 ton silah yardımı yapmasıyla ilgili, Türkiye'de kullanıldığının tespit edilmesi hâlinde, silahların bulunduğu yerde imha edileceğini de ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise, ülkesinin PYD'ye verdiği silahlarla ilgili Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını belirterek “IŞİD'e karşı etkin bir biçimde mücadele eden bu grupları uygun bir biçimde desteklemeye devam edeceğiz.” açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT