1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Batı Şeria'da Yıkım ve Tutuklamalar
Batı Şeria'da Yıkım ve Tutuklamalar

Batı Şeria'da Yıkım ve Tutuklamalar

Filistin’de işgal güçleri Batı Şeria’nın Nablus kentinde bazı evleri ve sağlık kabinini yıktı. Kalkilya’da ise 13 Filistinli baskın düzenleyen askerler tarafından gözaltına alındı.

13 Mayıs 2014 Salı 12:18A+A-

İsrail askerleri pazartesi sabahı otobüslerle Nablus’un güneyindeki Tuvayyil köyüne girdi ve hiç bir uyarıda bulunmaksızın Filistinli köylülerin evlerini yıkmaya başladı.

Köy sakinlerinden Bilal Abdulhadi Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin bazı evleri, bir mobil sağlık kabini ve bir su deposunu yıktığını söyledi.

İsrail askerleri, Kızılhaç tarafından daha önce evleri yıkılan köylülere hediye edilen beş çadırı da yerinden söktü.

İsrail askerleri yaklaşık iki hafta önce de aynı yerde köy mescidi, Filistinlilere ait bazı evler ve hayvan barınaklarını yıkmıştı.

'Halk göçe zorlanıyor'

Daha önce yıkıldıktan sonra onarılan evlerin de yeniden yıkıldığını belirten Abdulhadi, İsraillilerin köy halkını korkutarak göçe zorlamaya çalıştığını söyledi.

Bilal Abdulhadi, İsrail askerlerinin Tuvayyil köyünde bir yıl içerisinde altı kez yıkım gerçekleştirdiğini de aktardı.

İşgal güçleri Tuvayyil köyünün de aralarında bulunduğu geniş bir alanı C arazisi olarak ilan etmiş ve burada Filistinlilerin ev yapmasının yasal olmadığını iddia etmişti. İsrail bu bölgeyi Filistinli köylüleri uzaklaştırarak askeri alana dönüştürmeyi hedefliyor.

2014 yılında 398 baskın

Batı Şeria’nın kuzeyindeki yerleşim yerleri dosyasından sorumlu Gassan Dalis ise Al Jazeera’ye, Tuvayyil’deki yıkımları kınayarak, İsrail’in Filistinlileri topraklarından göç ettirmeye çabaladığını vurguladı. Köyün etrafındaki hakim tepelerde İsrail yönetimi yeni yerleşim yerleri inşa etti.

Dalis 25’ten fazla ailenin yaşadığı köyün işgal öncesi kurulmuş bir köy olduğunu, İsrail güçlerinin köydeki mescit ve okulu yıktığını ve tüm altyapı hizmetlerini engellediğini dile getirdi.

Filistin köyünün 17 bin dönüm arazisinin yüzde 70’den fazlasına İsrail el koymuş durumda.

Gassan Dalis, İsrail güçlerinin 2014 yılının başından bu yana çoğunluğu Ürdün Vadisi’ndeki köylere 398 operasyon düzenlediğini de ifade etti.

Gözaltılar

Batı Şeria’nın kuzeyindeki Kalkıliye kentinin Kefer Kudum köyüne baskın düzenleyen yüzlerce İsrail askeri,13 köylüyü gözaltına aldı.

Kefer Kudum köyünden Bilal Cuma Al Jazeera’ye, gözaltına alınanlar arasında Filistin yönetiminin emniyet teşkilatında çalışan bir subayın da olduğunu bildirdi.

Gözaltına alınanlardan dördü daha sonra serbest bırakıldı.

Bilal Cuma, köyde işgal güçleri ile gençler arasında çatışma çıktığını, askerlerin ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullandığını söyledi. Gençler askerlere taş attı.

Kefer Kudum köylüleri her cuma, İsrail’in köylerinin girişini 12 yıldır kapalı tutmasını ve arazilerinin ellerinden alınıp yerleşimcilere verilmesini protesto etmek için gösteri düzenliyor.

Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT