1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Batı, İran’a Yönelik Yaptırımları Resmen Kaldırdı
Batı, İran’a Yönelik Yaptırımları Resmen Kaldırdı

Batı, İran’a Yönelik Yaptırımları Resmen Kaldırdı

UAEA, İran'ın nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini onayladı. AB, kararın ardından İran'a uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırıldığını açıkladı.

16 Ocak 2016 Cumartesi 23:50A+A-

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın 14 Temmuz’da kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini onayladı.

UAEA'dan yapılan açıklamada, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına yol açacak nihai raporu üye ülkelere gönderdiğini duyurdu.

İran'ın, nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları tamamladığı belirtilen açıklamada, raporun UAEA Yönetimi Kurulu üyeleri ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderildiği kaydedildi.

"Uluslarası toplum için önemli bir gün"

Açıklamada, Ajans denetçilerinin İran'ın bütün gerekli önlemleri aldığını onayladığı ifade edildi. İran ile UAEA'nin ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini kaydedilen açıklamada, "Bu, uluslarası toplum için önemli bir gündür" denildi.

UAEA'nın raporu, nükleer anlaşmada "uygulama" safhasına geçildi.

AB: Ekonomik ve finansal yaptırımlar kaldırıldı

UAEA'nın açıklamasının ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'a uygulanan ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırıldığını söyledi.

Kerry: Taahhütler yürürlüğü girdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de yaptığı yazılı kısa açıklamada, UAEA’nın İran’ın yükümlülüklerini yerine getirdiğine dair onayını doğruladığını bildirdi.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımların kaldırılacağını belirten Kerry, “Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın 5. Maddesi’nin 17.1-17.5 bölümlerinde belirtilen ABD’nin yaptırımlarına bağlı taahhütler şu anda yürürlüğü girmiştir” ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT

1 Yorum