1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başörtüsü ve Alevi Açılımı Yeni Pakette
Başörtüsü ve Alevi Açılımı Yeni Pakette

Başörtüsü ve Alevi Açılımı Yeni Pakette

AK Parti'nin demokratikleşme paketinde, çözüm sürecinden Alevi sorununa, gayrimüslimlerle 28 Şubat'ın mağdurlarına çözümler içeren dört ana başlık yer alıyor.

14 Eylül 2013 Cumartesi 12:19A+A-

AK Parti'de uzun süredir beklenen Demokratikleşme Paketi'ne son şekli veriliyor. Paket önümüzdeki hafta Başbakan Erdoğan tarafından yüksek katılımlı bir toplantı ile açıklanacak.

Sabah gazetesinin haberine göre AK Parti'nin "İkinci Sessiz Devrimi" olarak nitelendirilen demokratikleşme paketinde Tunceli'nin adının Dersim olarak değiştirilmesi teklif edilecek. Edinilen bilgilere göre, paketin özü tüm mağduriyetlere çözüm olarak nitelendirilirken, Kürt sorunu, Alevi sorunu, Gayrimüslimlerin mağduriyetleri ve 28 Şubat mağduriyetlerine çözümler kapsamında 4 ana başlıktan oluştuğu öğrenildi.

PAKET SALI GÜNÜ TAMAM

Paket kapsamında görüşülen konular tamamlanırken, hangi önerilerin pakette yer alacağı salı günkü son toplantı ile belirlenecek. Başta Çözüm Süreci kapsamında atılması beklenen adımlar olmak üzere, ayrımcılıkla mücadele, nefret suçlarına verilen cezaların artırılması, Alevi açılımı kapsamında cemevlerine statü verilmesi, kamuda başörtüsüne serbestlik, ifade ve protesto özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesi gibi konular toplantıda son hali ile ele alınacak.

AİHM'İN YÜKÜ

Demokratikleşme paketinin bir önemli özelliğinin de Türkiye'nin Avrupa'da çok fazla eleştiri almasına ve AİHM'de çok sayıda davada mahkum olmasına neden olan uygulamaların sona ermesi olarak nitelendiriliyor. Paketin bu haliyle meclisten geçmesi durumunda Avrupa ve AİHM'de elinin güçleneceği ifade ediliyor.

TUNCELİ'YE İADE

Kürtçe ve yerel dillerdeki bazı isimler iade edilecek. Bu kapsamda daha önce adı Dersim olan Tunceli'ye bu ismin geri verilmesi önerilecek.

RUHBAN OKULU

Ruhban Okulu'nun açılması konusunda önemli kanaat oluştuğu öğrenilirken, Erdoğan'ın yaptığı mütekabiliyet yorumunun üzerinde duruldu. Öte yandan pakette gayrimüslimlerin haklarına yönelik bazı sürpriz adımların da olacağı öğrenildi.

ALEVİ AÇILIMI

Kamuoyunun gündemine gelen önerilerin birçoğu toplantılarda konuşulurken, cem evlerine statü verilmesi konularında mutabakata varıldığı kaydedildi.

28 ŞUBAT VE KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ

Paketin mağduriyetlere çözüm getirdiği bir diğer alan ise 28 Şubat uygulamaları olacak. Özellikle kamuda başörtüsü konusunda paketin gerekli reformları içereceği öğrenildi.

28 Şubat'ta yapılan haksız tutuklamalar ile ilgili de adım atılması bekleniyor. 28 Şubat'ta tutuklanan Malatyalı gençler ve Salih Mirzabeyoğlu ile ilgili yeniden yargılanmanın önünün açılabileceği ifade ediliyor.

YEREL YÖNETİMLER

Pakette Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin Yerel Yönetimlere Özerklik şartı üzerindeki şerhlerinden bazılarının kaldırılması gündeme gelecek.

 

HABERE YORUM KAT