1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Başörtülü Kızının Hakkını Arayan Anneye Ceza
Başörtülü Kızının Hakkını Arayan Anneye Ceza

Başörtülü Kızının Hakkını Arayan Anneye Ceza

Gaziantep'te başörtüsünden dolayı okula alınmayan kızının hakkını arayan anneye 2 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

11 Mayıs 2012 Cuma 03:32A+A-

Başörtüsüyle okuluna devam etmek isteyen fakat okul idaresi tarafından okula alınmayan Gaziantep Şehitkamil İMKB ilköğretim okul öğrencisi Şüheda Çevik'in annesi Güllü Çevik'e kızının eğitim hakkını araması nedeniyle 2 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

Gaziantep'te yaklaşık 4 ay önce, başörtüsünden dolayı okula alınmayan çocuğunun eğitim hakkını aramak için şikayete gittiği karakolda gözaltına alınan, ardından savcılıkta serbest bırakılan Güllü Çevik'in yargılandığı davanın son duruşması bugün Gaziantep adliyesi 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada Anne Güllü Çevik'in Avukatı Abdulgani Orhan hazır bulundu. Yaklaşık 30 dakika süren duruşmada, başörtülü çocuğunun eğitim hakkını arayan anne Güllü Çevik'e 2 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

Bugün Verilen Kararla Türkiye Tarihine Kara Bir Leke Daha Eklemiştir

Bugün Başörtülü kızının eğitim hakkını arayan anneye verilen cezanın Türkiye tarihine kara bir leke olarak girdiğini belirten Orhan, üç ay boyunca eğitim hakkı engellenip hukuka aykırı bir şeklide okula alınmayan ve ciddi basıklara maruz kalan Şüheda Çevik'in annesi Güllü Çevik'in, 'çocuğumun hakkını engellemeyin feryadına' ve hak arama talebine yargı eliyle haksız bir infaz yapıldığını dile getirdi.

Orhan, "Başörtüsüyle okumak isteyen öğrenci Şüheda Çevik, üç ay boyunca başörtülü olduğu gerekçesiyle okuluna alınmamış, kış aylarında yağmurda soğukta bile okula alınmamış okulun bahçesinde tutulmuş. Bütün bunlardan sonra çocuğunun eğitim hakkı için okula giden annesi Güllü Çevik; 'kız çocuğumu üç aydır okula almıyorsunuz, eğitim hakkını engelliyorsunuz, kanunlara aykırı hareket ediyorsunuz. Sizin böyle bir hakkınız yok, kız çocuğumu alıp sınıfına götürüyorum. Eğer kılık kıyafete göre suç işliyorsa kanunda bunun gereği neyse onu yapın, ama kanunda olmayan bir cezayı bize haksızlık yaparak uygulamayın' demiş." Böyle bir hak aramasına bugün haksız bir ceza verildi" diye konuştu.

Mahkeme Hakaret Diye Algılamış

Karara tepki gösteren Orhan, annenin çocuğu için talep ettiği eğitim hakkının mahkeme tarafından hakaret olarak algılandığını söyledi. Mahkemenin kızını başörtüsüyle okutmak isteyen müvekkili Güllü Çevik'e 2 yıl 10 ay hapis cezası verdiğini vurgulayan Orhan, "2 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Çocuğumun eğitim hakkını engellemeyin diye talepte bulunması hakaret olarak algılanmış" dedi.

Gaziantep Bürokrasisi Hukuksuzlukta Birleşti

Gaziantep Bürokrasisinin başörtüsü nedeniyle hukuksuzlukta birleştiğinin altını çizen Av. Orhan, "Okul idaresi ve terörle mücadele ekiplerinin, öğrenciye ve velisine yaptığı haksız ve hukuksuzluklara il, ilçe milli eğitim müdürlükleri, vali ve savcılık üç ay boyunca göz yummuş. Hukuksuzluğu yapanları, maalesef uygulama ve talimatlarıyla teşvik ederek hakkını arayan öğrenci ve velisini mağdur etmişler. Bugün ise, Yargının da art niyetlileri koruyarak mağduriyetlerin önünü açtığına şahit olduk" ifadelerine yer vererek kararı kınadığını belirtti.

Uygulayıcılar Hala İşbasında

28 Şubat operasyonlarının olduğu şu günlerde uygulayıcıların hala görevde olduğunu ve onlara dokunulmadığını ifade eden Orhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başbakanın bile rahatsız olduğu dalgalarla 28 Şubat soruşturmaları devam ediyor. 28 Şubat'ın emrini ve talimatını verenler tutuklanıyor. 28 Şubatın uygulayıcıları ile ilgili bu güne kadar hiçbir şey yapılmadı. Bu gün ceza verildi. 28 Şubatın uygulayıcıları Gaziantep'te okul idarecisinden polisine, ilçe milli eğitim müdüründen il milli eğitim müdürüne ve valiye kadar randevu talep ederek onlarla görüştük. Maalesef kanuna aykırı bir şekilde biz bu şekilde bu öğrenciyi başörtüsüyle okula almıyoruz dediler."

Hükümet Kendisiyle Çelişiyor

Hükümetin söyledikleriyle yaptıklarının çeliştiğini dile getiren Orhan, Milli Eğitim Bakanına da sitem ederek şunları söyledi: "Sizin aracılığınızla Milli Eğitim Bakanının kınamak istiyorum. Kendisi iki-üç ay önce Gaziantep'e gelmişti bir gazeteci ona başörtüsüyle gitmek isteyen öğrencilerin mağdur edildiği ile ilgili soru sormuştu milli eğitim bakanı 'benim bu konu ile ilgili hiçbir bilgim yok. Gaziantep'te başörtüsü ile ilgili bir problem yok. Bu konu il ilgili bilgim de yok' diye cevap vermişti. Oysa burada il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin bilgisi dahilinde başörtüsüyle okula giden öğrencilerin engellendiğini belgeleriyle beraber sunmuştuk. Bir yandan 28 Şubatla hesaplaşıyoruz diyen hükümet böyle bir mağduriyeti görmezden gelerek kendisiyle çelişiyor."

Öğrenciler Hala Mağdur

Gaziantep'te bazı art niyetli kişilerin başörtülü öğrencileri mağdur etmeye devam ettiğini hatırlatan Orhan, "Gaziantep'te okula gitmek isteyen öğrenciler hala okula alınmıyor. Başka öğrenci velilerinin bu şekilde cezalandırılmaması için gerekli tedbirlerin alınması lazım. Milli Eğitim Bakanı bunları takip edip bu hukuksuzluklara dur demelidir" ifadelerini kullandı.

Bu Sorun Nasıl Çözülür

Sorunun çözümünü de anlatan Orhan, "Bu yasağı ortadan kaldırmak çok basittir. Başbakan ya da Milli Eğitim Bakanı'nın kendisi bir genelge yayınlayarak veya yönetmelikteki 'başı açık' kelimesini gerekli lüzum üzerine mülga (yürürlükten kaldırma) ettik. Türkiye'de hem kamusal alanda, hem de ilköğretim, lise ve üniversitede başörtüsü sorunu çözülmüş olacak. Fakat ne hikmetse meclisle ve kanunla değil sadece bir mülga işlemiyle bir bakanın yapabileceği bir işlemi yapmamaları düşündürücüdür" şeklinde konuştu. (Şefik Mert - İLKHA) 

HABERE YORUM KAT

7 Yorum