1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. "Başkanlık Sistemi"nden "Partili Cumhurbaşkanlığı"na
"Başkanlık Sistemi"nden "Partili Cumhurbaşkanlığı"na

"Başkanlık Sistemi"nden "Partili Cumhurbaşkanlığı"na

Partili Cumhurbaşkanlığı sistemini savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Salt bir başkanlık sistemi sizi partinizden koparıyor. Siz belli bir yerden sonra gücü kaybediyorsunuz…" ifadelerini kullandı.

20 Mayıs 2016 Cuma 11:59A+A-

ATV ve A Haber ortak yayınında gençlerle buluşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın AK Parti Genel Başkanı adayı olmasıyla ilgili soruları yanıtladı. Erdoğan, hem Yıldırım'ın adaylığı hem de yeni hükümetin kurulması süreci üzerine şunları söyledi:

"Kurucu genel başkanı olduğum partinin şu anda yeni bire kongre süreci söz konusu. Bu süreç olağanüstü bir süreç. Bu kongreye gidiş kararını zaten Sayın Genel Başkan almış bulunuyor. Temayül yoklamaları yapıldı. Tüm delegelerle yapılan bir şey değil, yetkili kurulların düşüncelerini yansıttığı bir süreçtir bu. Arkadaşlar bunu bitirdi ve neticesini açıkladı. Temayül tek adayla gitme istikametinde. Yüzde 81-82 oranında bütünleşmeyi gösteriyor. Kongre ile genel kurul ve tüm delegeler adayla ilgili kararını verecektir. Pazar akşamı da gerek partimizin diyeceğim ki kurucu genel başkanı olduğum için diyorum, genel başkan ve başbakan kim olacak, öyle zannediyorum ki Başbakanımız Ahmet Bey istifayı verecektir. Ben de geciktirmeyi düşünmüyorum. O gece hemen yeni başbakanı görevlendirip süratle kabinesini oluşturma imkânını verelim istiyorum. Bakanlar Kurulumuz, Dünya İnsani Zirvesi var. Görevlendirmeyi yapıp ben gece İstanbul’a gidip Zirve’yi yöneteceğim. Program 1-2 gün sürüyor. Sonra Ankara’ya dönüp önümüze gelecek kabineyi inşallah görüp onaylayacağız."

Adaylığının açıklanmasından sonra Diyarbakır'a giden Binali Yıldırım, 28 Mayıs'ta yine Diyarbakır'da olacağını söylemiş, bu kez kenti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ziyaret edeceklerini belirtmişti. Erdoğan da 28 Mayıs Cumartesi günü Diyarbakır Havalimanı’ndaki açılış töreni için Diyarbakır’da olacağını söyledi.

"Operasyonlar hızlanacak"

PKK ile mücadeleye de değinen Erdoğan, yeni hükümetle birlikte operasyonların hızlandırılacağını ve yıkılan yerlerin yerine, başta konutlar olmak üzere TOKİ iş birliğiyle yenilerinin yapılacağını ifade etti.

"Evlerini terk edenlere çağrım var: Evlerini tamir etmesinler. Bu yapıları biz yıkalım ve yeniden inşa edelim. Kentsel dönüşümü buralarda uygulayalım. Ondan sonra yeni evlerine gelsinler."

"Bu işten kaçış yok"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamasıyla ilgili ise, "Bir taraftan diyorlar ki 'hodri meydan'. 'Hodri meydan' diyorsanız o zaman açın önünü, gitsin yargıya, hepsi yargılansın. Burada kaçmanın bir anlamı var mı, yok. Çünkü bugün yargılanmasan yarın zaten yargılanacaksın. Ne zaman? Milletvekilliği bittiği anda gene yargılanacak. Bu işten kaçış yok, şimdi yargılan, hiç olmazsa Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi'nin başına dert olmayın" dedi.

"Efendim neymiş, tarafsızmış. Böyle bir şey mümkün mü?"

Erdoğan'ın partili cumhurbaşkanlığı tartışmalarıyla ilgili açıklamaları ise şöyle:

"Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi gelin partili başkanlık sistemi yapalım dedim, o da işlerine gelmedi. Salt bir başkanlık sistemi sizi partinizden koparıyor. Siz belli bir yerden sonra gücü kaybediyorsunuz. Kurucusu olduğunuz bir partinin mensupları sizden kopuk yaşayabilir mi? Bu şuna benziyor; annenin evladından koparılması gibi. Koparılabilir mi ya. Efendim neymiş, tarafsızmış. Böyle bir şey mümkün mü? Yasal olarak tarafsız olabilirsiniz. Sayın Obama partisinden ayrı mı? Aynı şekilde Latin Amerika’da, Rusya’da başkanlar partisinin başında. Öyleyse bu niye rahatsız ediyor birilerini? Dünyanın ortak kanaati budur."

"Koşu, basketbol, futbol ve ağırlık çalışması yapıyorum"

Erdoğan, özel hayatıyla ilgili bazı soruları da yanıtladı. Hem açık havada hem kapalı salonda spor yaptığını anlatan Cumhurbaşkanı, bunlar arasında koşu, basketbol, futbol ve ağırlık çalışmaları olduğunu söyledi. "Bunları yanımdaki arkadaşlarımla yapıyorum" diye ekledi. Erdoğan boyunun 1,85, kilosunun da 95 olduğunu aktardı.  

HABERE YORUM KAT