1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başbuğ Ergenekoncu Albaylara Sahip Çıktı
Başbuğ Ergenekoncu Albaylara Sahip Çıktı

Başbuğ Ergenekoncu Albaylara Sahip Çıktı

Star TV’ye konuşan Orgeneral Başbuğ, Ergenekon’dan ve darbe planlarından tutuklu yargılanan albayları Dursun Çiçek ve Cemal Temizöz’e bir kez daha sahip çıktı.

06 Temmuz 2010 Salı 14:02A+A-

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" nedeniyle yargılanan Albay Dursun Çiçek ile faili meçhul cinayetlere adı karıştığı için tutuklanan Albay Cemal Temizöz'e sahip çıktı. Başbuğ, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nı ortaya çıkaran Taraf'ı da hedef göstererek, "malum gazete" ifadesi kullandı.

Albayların yargılandığı davalara ilişkin Org. Başbuğ, "Yargının kararına saygılıyız." diyor ama hemen akabinde "Ama…" diye başlayan cümlelerine devam ediyor. Böylelikle albaylarını sahiplendiğine dair mesajını bir kez daha geçiyor.

PKK ile mücadelede yer yer özeleştiri yapan Başbuğ, Hatay'daki yaşlı insanların asker tarafından vurulduğu olayla ilgili doğru olmayan beyanatlar verdi. Askerin açtığı ateşten kurtulan amca "Dur" ikazının yapılmadığını net bir şekilde söylemişti.

Star TV Haber Grup Başkanı Uğur Dündar'ın sorularını yanıtlayan Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un açıklamaları özetle şöyle:

PKK beş kez bitti ama...

Öldürüldü demiyoruz, etkisiz hale getirildi diyoruz. Çünkü terörle mücadeleye insan odaklı bakıyoruz. 26 yıllık süreçte matematiksel olarak PKK terör örgütü beş kez bitirilmiş. Bu bir tespittir. O zaman sorun nerede? Niçin günümüze kadar devam ediyor?

Yanlış algıladık

PKK aslında şanslı bir örgüt. Tam çökme noktasına, çözülme noktasına geliyor ama maalesef konjonktürel durumlar hep lehine cereyan ediyor. Bir diğer önemli tespit ise, ne zaman terör eylemleri azaldı veya hiç olmadı, biz bunu yanlış algıladık. Sanki terör örgütü bitti dağıldı. Aslında dağ kadrosu duruyordu ama eylem sayıları düşmüştü. Örnek 1999'dan 2004 yılına kadar eylem yok ancak örgüt bitmedi. Örgütün dağ kadrosu yine duruyordu. Burada bir algılama yanlışlığımız oldu. Biraz daha doğru algılasaydık o dönemde daha sağlıklı tedbirler alabilirdik

Çömelme tartışması yersiz

Gediktepe keskin nişancıların menzilinde. Tam güvenlik tedbiri alınmadığı için Erdoğan çömelmek zorundaydı. Bunun farklı yorumlanması yanlış. Kemal Kılıçdaroğlu'nun gittiği yer güvenlik açısından Gediktepe ile tartışılmaz. Tartışmaların uzaması yersiz.

Sözün bittiği yerdeyiz

Irak'ın kuzeyi bu örgüt için güvenli saha. İkincisi lojistik destek. Nereden alıyor bu insanlar yiyeceğini, içeceğini, malzemesini? O bölgeden alıyor. Bunlar Dışişleri Bakanlığımızın konusu. Dışişleri Bakanlığımızın koordinatörlüğünde bu konu yürütülüyor. Artık sözün bittiği yerdeyiz. Türkiye son bir iki ayda ne kadar şehit verdi. Bu hepimizin yüreğini yakıyor. Artık bu konuda sorumlulukları olan kişiler, kuruluşlar, devletler ve Irak'ın kuzeyindeki yapılanmaların üzerine düşeni yapma zamanları geldi ve geçiyor.

Hatay'da köylüleri vuranlar tecrübeliydi

Hatay'da Amanos Dağları'nda talihsiz bir olay yaşadık. Gerçekten talihsiz bir olay. Çok üzüldük. Hayatını kaybedenlere tekrar başsağlığı diliyorum. Ailelerinin acılarını paylaşıyorum. En tecrübelilerimiz, ustadır. Karşıdan bir grubu görüyor, şüpheleniyor, 'Dur' diye bağırıyor, gerekli ikazı yapıyor, ama maalesef kaçma durumu oluyor. Orada üzüntü verici talihsiz bir olay oluyor.

İrtica ile Eylem Planı

12 Haziran 2009'da ne oldu? Bir gazetede, malum gazetede, bu irtica ile eylem planı çıktı. Orada da tabii ilginç bir nokta var. Bu planın gazeteye polis tarafından servis edildiği açık, soruşturma açılıyor çünkü. Soruşturmanın da ne olduğunu merakla bekliyorum.

Temizöz'e yapılanlara üzüldüm

Beni en çok üzen olayların başında şu geliyor, terörle mücadelede görev yapmış, canını feda etmekten kaçınmamış, her türlü fedakarlıkta bulunmuş subayın, generalin, astsubayın hiç farkı olmadan bunların bazılarının veya hepsinin bilemiyorum, tabi yargı süreci elbette, haksız yere suçlanmaları beni çok rahatsız etti. Bir terör örgütüne üye olmakla suçlanıyorlar. Yargı süreçlerini bir tarafa koyalım, tamam devam ediyor vesaire, ama bu beni çok rahatsız ediyor. Albay Cemal Temizöz, buna bir örnek.

Albay Temizöz bir suç işlemiş midir, işlememiş midir elbette mahkeme, yargı sürecinde ortaya çıkacaktır. Buna güvenimiz tamam. Yargının kararına elbette saygılıyız, ama yaşadığımız çok olaylara baktığımız zaman bu tutuklanma süreleri üzerinde ilgili makamlar, savcılarımız, mahkemelerimiz mutlaka değerlendiriyorlardır, ama gerçekten bu konuyu biraz daha üzerinde hassas ve titizlikle durulması gereken bir konu olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ görüyorum.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum